Cártama förbereder sig för feria

Den lilla pittoreska staden Cártama i Guadalhorcedalen håller sin traditionella feria mellan den 20 och 25 april.

Cártama
Cártama.

Ferian som hålls för att hedra staden skyddshelgon ”Nuestra Señora de los Remedios” är en av de mest genuint traditionella i hela Spanien. Förutom en mängd artistframträdanden, nöjesarrangemang och gastronomiska sensationer så har de en mycket gammal nedärvd tradition: En genuin boskapsmässa, där allehanda boskap köps och säljs, framförallt mycket hästar.

Cártama feria

Ferian kommer att hållas i huvudsak i CAC (Cártama Cultural Auditorium) och dess omgivningar, medan evenemangen under dagferian kommer att koncentreras till calle Rey Juan Carlos I och Parque Santo Cristo Auditorium.

För de minsta delas det ut biljetter som kan användas den 20 och 25 april på feriattraktionerna. Det kommer också att finnas feriatimmar utan oljud, de kommer att vara den 24 och 25 april klockan 19.00-21.00. Liksom tidigare år kommer det att finnas bussar för att ta sig mellan Cártama Estación och Cártama Pueblo (pendeltåget C2 från Málaga stannar i Cártama Estación och ferian är i Cártama Pueblo). Cártama ligger cirka 17 kilometer från Málaga, förutom pendeltåget finns det bussförbindelse med flera städer i omgivningen.

Feria Cártama 2023

De viktigaste punkterna på schemat:

Torsdag den 20 april

Ferian startar med bland annat en barnföreställning och en barngala på CAC. På Teatro Carthima blir det en utställning av Shorinji Kempo (japanskt svärd). Klockan 22:00 blir det en gala för att fira ferians drottning.

Fredagen den 21 april

Invigningen av dagferian är planerad till klockan 12:00. På calle Rey Juan Carlos I framträder brassbandet ”No ni ná”. PÅ eftermiddagen i Parque Santo Cristo Auditorium, kommer det att vara uppträdanden av Tomy Carmona (17:00) och Sótano Sur (19:00). Dessutom kommer Ciudad Deportiva att stå värd för en rytmisk gymnastikutställning. D’Vértigo Orchestra kommer att uppträda i Auditoriet med start kl 21.00.

Höjdpunkten kommer att vara föreställningen av Estrella Morente, klockan 22:30. Senare, klockan ett på natten, upptäder Qgain-gruppen, följt av de lokala DJ:s, José Mancera och DJ Gámez.

Lördagen den 22 april

Då kan man njuta av dagferian både på Calle Rey Juan Carlos I och i Parque Santo Cristo Auditorium. Brassbandet ”No ni ná” kommer att liva upp gatorna igen. Från kl. 12.00 öppnar barnens lekrum i Patio de la Música. Klockan 17.00 uppträder King Africa i Auditorium i Parque Santo Cristo, och klockan 18.30 är det Encarni Navarros tur.

Klockan 20.00 firas nedtransporten av Virgen de los Remedios från dess Eremitage till San Pedros församling. Med start kl 21.00 kommer Orquesta D’Vértigo att uppträda i Auditoriet. På kvällen, klockan 23.30, på feriaområdet, kommer det att vara ett framträdande av Lérica och klockan 01.30 uppträder Les Castizos, följt av DJs, José Mancera och DJ Gámez.

Söndag den 23 april

Söndagen är dagen för kommunens skyddshelgon, kommer dagpasset att markeras av firandet av Día Rociero. Det blir då också underhållning från blåsorkestern ”No ni ná”. På morgonen, klockan 09:00, börjar April Fair Petanque Open Tournament på sluttningarna av Estación de Cártama. Dessutom kommer leksaksbiblioteket för barn att installeras i Patio de la Música. I Parque Santo Cristo Auditorium, klockan 17.00, uppträder Aurelio Vargas och klockan 19.00 står gruppen ”Pa que te animates”på tur. Med start klockan 21.00 är det Orquesta D’Vértigos tur.

Klockan 20.00 kommer processionen av Nuestra Señora de los Remedios att äga rum genom gatorna i gamla stan, som avslutas med ett fyrverkeri. På mässområdet, klockan 01:30, kommer Alvama Ice och DJ:s, José Mancera och DJ Gámez, att uppträda.

Måndag 24 april

Då blir det uppträdanden av dansgrupper i Parque Santo Cristo Auditorium med start klockan 16.00. Senare, klockan 17.00, blir det populära spel på Calle Rey Juan Carlos I. Klockan 20.00 uppträder Gema och Rosa i Auditoriet.

Kvällen kommer att präglas av framträdandet av Ecos del Rocío och Los Chichos på feriaområdet. Biljetter finns till försäljning på Complementos Covadonga (Cártama Estación) och på Calzados Madueño (Cártama Pueblo).

Tisdagen den 25 april

Då kommer det att finnas en fantastisk paella för våra äldre där Maribel Fernández ”La Caletera” och en dansgrupp från Centre for Active Participation of Cártama Pueblo kommer att uppträda. Intresserade personer kan registrera sig fram till den 21 april i socialvårdsområdet och i borgmästarens kontor i Estación de Cártama och El Sexmo.

Boskapsmarknaden

Boskapsmarknad

Boskapsmarknaden kommer att äga rum den 23, 24 och 25 april, bredvid feriaområdet. ”El Día del Tratante” hålls tisdagen den 25 april, där den morfologiska tävlingen äger rum. Priser kommer att delas ut i följande kategorier: föl/unghästar under 3 år, hingstar/ston över 3 år, mulor, åsnor och specialpris.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …