Turistskatter sprider sig i Spanien

Många regioner och kommuner har redan skattebelagt turismen och fler är nu på gång bland andra Madrid och Valencia.

Barcelona
Barcelona har redan turistskatt.

Barcelona

Avgiften som Barcelona tar ut beror på vilken typ av boende en besökare väljer och denna åtgärd syftar till att hjälpa staden att hantera överturism. För närvarande måste gäster som besöker Barcelona och bor i hyresboende betala en nattlig avgift på 4 euro, varav 2,25 euro går till regionen medan den återstående delen går till staden.

Till skillnad från gäster som bor i hyresboende måste de som bor på femstjärniga hotell betala ett högre pris. Gäster som bor på femstjärniga hotell i Barcelona betalar en nattlig avgift på 5,25 varav 1,75 euro går till regionen och den återstående delen går till staden. Kryssningspassagerare som tillbringar mer än 12 timmar i Barcelona måste också betala en avgift. Denna grupp av resenärer måste betala en avgift på 3 euro till regionen och 1,75 euro till staden.

Barcelona höjer sina turistskatter

Även om avgiften kan tyckas hög för vissa, meddelade myndigheterna att Barcelonas turistskatt kommer att höjas under de kommande två åren. Den första skattehöjningen trädde i kraft den 1 april 2023. Så fort den första höjningen blir officiell kommer resenärer som besöker Barcelona att behöva betala 2,75 euro, vilket motsvarar en ökning med 1 euro per natt.

Den andra avgiftshöjningen sker nästa år, den 1 april 2024. Enligt myndigheterna kommer avgiften 2024 att höjas till 3,25 euro. Detta innebär att gäster som besöker Barcelona som väljer att bo i femstjärnigt boende kommer att få betala en avgift på 6,75 euro per natt, totalt 47,25 euro per vecka och person.

I en kommentar till stadens skattehöjning sa myndigheterna i Barcelona att de beslutat att vidta en sådan åtgärd för att locka till sig ”kvalitetsturism” snarare än ett stort antal besökare.

Övriga Katalonien

Förutom Barcelona tillämpar hela regionen Katalonien också en turistskatt. I allmänhet måste gäster som bor i provinserna i Katalonien betala en avgift på 3,50 euro per natt när de bor på ett femstjärnigt hotell och 2,25 euro när de bor i hyresboende.

Valencia

Valencia
Valencia inför turistskatt.

Till skillnad från regionen Katalonien och Balearerna som har tillämpat en turistskatt i flera år, kommer regionen Valencia att börja göra det i slutet av detta år. Myndigheterna i Valencia har meddelat att de planerar att införa en turistskatt för alla resenärer som vistas i regionen.

Turistskatten i Valencia förväntas börja gälla i slutet av 2023 eller början av 2024 och den kommer att gälla för alla som bor i bland annat lägenheter, vandrarhem, hotell och campingplatser.

Så snart turistskatten för Valencia träder i kraft kommer de som besöker regionen att behöva betala ett belopp på mellan 50 cent och 2 euro per natt. Det betyder att avgiften kommer att bero på typ av boende, om man väljer att bo på lyxhotell eller i hyresboende.

Balearerna

Palma de Mallorca
Palma de Mallorca, Balearerna har haft turistskatt sedan 2016.

Madrid

Reyes Maroto

Det är inte första gången som myndigheterna diskuterar en turistskatt för Madrid. Skatten föreslogs först 2015 och sedan igen 2018, men den infördes dock aldrig.

Men nu har den tidigare turistministern Reyes Maroto som kandiderar till att bli borgmästare i staden sagt att hon planerar att införa en sådan om hon blir vald. Hon avslöjade dock inte hur mycket de planerar att ta ut av besökarna om skatten införs.

Populära stränder

Benidorm
Benidorm samt flera andra stränder på Costa Blanca planerar för turistskatt.

Det är inte bara kommuner och regioner som planerar att beskatta turismen. Populära spanska stränder på Costa Blanca, som Alicante och Benidorm planerar att införa en turistskatt, som tvingar utlänningar att betala upp till 4 € per dag för en nattlig vistelse.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gripen kvinna.

Lämnade sin dotter ensam hemma – arresterades

En sexårig flicka hittades vandrande ensam på en gata i Logroño mitt i natten medan …