Kostnaderna för att fylla en korg med matvaror i Spanien ökade med 12 procent i augusti 2023 jämfört med föregående år.
I topp när det gäller prisökningar är inte helt oväntat olivoljan, skörden har inte blivit som förväntat och det avspeglar sig i priserna. Olivoljan har ökat med 62,3 %, för extra-virgin ligger ökningen på drygt 60 %. Detta enligt en undersökning utförd av konsultföretaget NIQ. Enligt Spaniens nationella statistikinstitut (INE) kostar en liter olivolja i dagsläget över åtta euro.
Men det finns alternativ, solrosoljan har gått ner i pris och har därför ökat i försäljningsvolym med 39,9%.
Olivolja är en storsäljare i Spanien och har därför kraftigt bidragit till att matvarukorgen har blivit 12 % dyrare. Problemet är att under den analyserade perioden ökade försäljningsvolymen av konsumentvaror knappt med 2,7 %. Med andra ord, för att köpa praktiskt taget samma saker, var konsumenterna tvungna att spendera mycket mer på grund av prisökningarna.
Matpriset ger förändrade inköpsmönster.
Den komplexa handelsmiljön till följd av en dålig skördesäsong har inte bara påverkat konsumenterna. Även tillverkarnas varumärken har påverkats, vilket framhölls i veckan av Deoleo, tillverkaren av märken som Carbonell, Koipe och Hojiblanca. Företaget förlorade 9,7 miljoner euro under det första halvåret, med en försäljningsminskning på nästan 22 % jämfört med 2022. Stigande priser har fått många konsumenter att välja billigare produkter. Dessa prognoser fick bolaget att falla 5% på börsen på måndagen. Denna nedgång förlängdes på tisdagen med ytterligare 3 %. Deoleo räknar med ytterligare produktionsfall och därför ytterligare prishöjningar.
Andra anmärkningsvärda prisökningar.
Men det är inte bara oljan som har påverkat familjens utgifter. Undersökningen från NIQ speglar också en anmärkningsvärd ökning av priset på socker, frysta grönsaker och ris, som var 22 % dyrare i augusti. Barnmaten steg med nästan 20 %, liksom vanliga läkemedel. Vissa andra vardagsprodukter som ost och flingor steg också tvåsiffrigt.
Undersökningen visar att livsmedel under den analyserade perioden har sett en total ökning med 9,3%. Jämfört med 7,4% ökning av priset på drycker och 7,3% ökning av apoteks- och parfympriserna.
Made in Spain har tappat i betydelse.
En undersökning utförd i Valencia av handelskammaren PATECO visar att den ekonomiska verkligheten gör att konsumenterna i större uträckning ser till priset. 2020 brukade 23,8 % av konsumenterna i Valencia köpa spanska produkter före märken från andra länder. Den siffran har för 2023 sjunkit till 18 %. Tittar man på inköpen av kläder så var 15,6 % oroliga för köp av utländska märken, det har sjunkit till 12 %.
Detta påverkar alla hushåll och de som bara tittar på priset utgör idag 39 % enligt undersökningen.