EU anser att handbagage på flyg bör vara gratis

Europaparlamentet kräver att alla flygbolag tillåter gratis handbagage eftersom de anses vara nödvändiga för att resa.

Handbagage på flyg

Sedan flera år tillbaka har de flesta lågprisflygbolag infört strikta bagageregler och debiterat resenärerna för förmånen att ta med en väska på planet. Ryanair till exempel tillåter en liten handväska eller en ryggsäck, men även den mest blygsamma hjulväska kostar extra.

Förra månaden öppnade ministeriet för konsumentfrågor i Spanien en akt mot flera budgetbolag angående deras policy för handbagage. Nu verkar det som Bryssel har tagit till sig detta och följer efter Spaniens exempel. Europaparlamentets framställningsutskott har enhälligt röstat för att kräva att flygbolagen tillåter en kabinväska gratis.

”Lågprisbolagen gör affärer med biljettpriset genom att dölja tillägget för kabinbagaget tills slutet på köpet. EU har redan uttalat sig i frågan och trots detta tillåter medlemsstaterna flygbolagen att leka med priser och lura resenärer. Det här måste få ett slut”, enligt ett uttalande från kommissionen.

EU-domstolen har uttalat sig om handbagage.

Ryanair, Vueling, Volotea och EasyJet har alla hamnat i rampljuset och EU-domstolen har upprepat att handbagage bör betraktas som en. ”Väsentlig aspekt” av resor när de väl uppfyller ”rimliga krav” vad gäller vikt och dimensioner.

EU:s medlemsstater uppmanas därför att säkerställa efterlevnaden av denna dom och att under tiden sträva efter att uppnå insyn i eventuella avgifter för handbagage. Dessa förändringar kan komma snart, eftersom resolutionen kommer att godkännas vid plenarsessionen i Strasbourg i oktober.

En eftergift som EU har gjort är att flygbolagen fortfarande skall få väga kompletterande handbagage. Men alla flygbolag skall komma överens om om gemensamma mått för att undvika förvirring bland passagerarna.

Flygbolagen kommer också att behöva ändra sitt beteende när det gäller den information som ges till passagerare. När de tillhandahåller uppgifter som pris eller tid för flygningen att vara mer transparenta i detta avseende.

Mer i ämnet flygbolag och avgifter.

Flygbolagen med flest dolda avgifter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …