Rekordhöga priser på olivolja

Sedan i juni förra året har priset på olivolja ökat med över 60 procent och nu stiger priserna på den eftertraktade oljan i hela världen.

Olivodling i Spanien
Olivodling i Spanien

Spanien är världens största producent av olivolja och den långvariga torkan leder till rekordhöga priser. Torkan i Spanien hotar nu det globala utbudet av olivolja vilket får priserna att drastiskt skjuta i höjden. Enligt uppgifter från Internationella valutafonden (IMF) har de globala priserna på olivolja nått 5.989,8 USD per ton, det högsta på 26 år.

Senaste skörden var dålig.

Den senaste olivskörden från oktober till februari gav en avkastning som var 50 % lägre än vanligt på grund av extremt dåliga väderförhållanden. Spaniens ekologiministerium rapporterar att landet har upplevt 36 månader i rad med nederbörd under genomsnittet. Dessa förhållanden har avsevärt påverkat produktionen av olivolja, vilket har lett till ett minskat utbud och en efterföljande ökning av priserna. Kyle Holland, analytikern för oljeväxter och vegetabiliska oljor på Mintec, rapporterar att Spanien producerade en skörd av olivolja på cirka 630.000 ton. VIlket är en minskning från den vanliga skörden på 1,4 till 1,5 miljoner ton.

Oliverna skördas
Oliverna skördas, maskinellt för oljeproduktion och manuellt för inläggningar.
Olivolja och oliver

Sammantaget har den långvariga torkan i Spanien orsakat betydande störningar på den globala olivoljemarknaden, vilket leder till rekordhöga priser som sannolikt kommer att fortsätta att öka. När tillgången på olivolja minskar kan konsumenterna behöva betala mer för produkten under de kommande månaderna. Effekten av denna situation på industrin återstår att se. Men det är tydligt att de nuvarande förhållandena har skapat en hittills inte skådad inverkan på olivoljemarknaden.

Relaterade artiklar

Murcias bönder fruktar för framtiden.

Torkan i Spanien är problematisk.

Svår torka i delar av Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …