De spanska pensionerna höjs i januari

Pensionärer i Spanien får en höjning av pensionerna med 3,8 procent i januari 2024, vilket ger den genomsnittlige pensionären ca 50 € mer i månaden.

Glada pensionärer

Den senaste informationen rörande konsumentprisindex som publicerades den 29 november innehåller några julnyheter för Spaniens pensionärer. Den nyheten innebär att den avgiftsbaserade pensionen kommer att öka med 3,8 procent nästa år.

För närvarande uppgår den genomsnittliga pensionen till 1.198 euro per månad. Den nya höjningen innebär en höjning med cirka 45,50 euro i 14 utbetalningar. I Spanien får man två extra utbetalningar en för att kunna njuta av sommaren och en för julhelgerna. Det betyder två i juni och två i november vilket utslaget på en årscykel ger en ökning från 1.378 euro till 1.430 euro per månad.

Men eftersom de så kallade ”babyboomarna” fortsätter att komma in i systemet med högre pensioner 2024, förväntas snittet stiga något mer. (”Babyboomarna” är de som är födda mellan 1958 och 1977).

Novembers KPI-data har också höjt de maximala avgiftsbaserna i linje med inflationen. Dessa kommer att öka från nuvarande 4.495,50 euro till 4.720 euro nästa år. Det representerar det beloppet på en arbetares lön som är befriad från avgifter.

Dessutom kommer icke avgiftsfinansierade pensioner där människor inte har betalat in till socialförsäkringssystemet också att öka. Dessa ökar med 6,8 procent, vilket ger rätt till 517 euro per månad i 14 betalningar (33 euro mer än 2023). Minimipensionen för en vuxen utan anhöriga kommer att stiga till 604 euro per månad (38 euro mer). Den minsta avgiftsbaserade ålderspensionen med en försörjande make kommer att öka till 1.032 euro per månad i 14 betalningar (66 euro mer per månad).

Pensionärernas köpkraft har skyddats i lag sedan december 2021. Så att förmånerna alltid omräknas med inflationen, något som regeringen förväntas meddela pensionärerna om i januari varje år.

Mer relaterat till pensionärer i Spanien.

Pensionsåldern i Spanien höjs.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa San Cristóbal, Almuñécar.

Vädret i Spanien blir växlande och ostadigt

Väderprognosen för Spanien utlovar ostadigt och omväxlande väder under början av mars med både blåst, …