Rabatterad och gratis kollektivtrafik även 2024

Regeringen bekräftar att Spanien fortsätter med gratis och rabatterad kollektivtrafik även under 2024, men bara för utvalda grupper.

Kollektivtrafik, spårvagn.

Åtgärderna kommer i stora drag att gälla i hela Spanien men vissa detaljer kan skilja mellan de olika regionerna. Förhandlingarna med regionerna är ännu inte klara, det är bara för Madrid som det mesta är färdigställt och har specificerats.

Medan Spaniens regering bestämmer priserna för den statliga tågoperatören Renfe. Så är det upp till varje region att bestämma hur mycket de skall ta betalt för resor med bussar och tunnelbanor. Vad gäller lokaltrafiken i städerna så är det upp till kommunerna, som i och för sig också kan söka regionalt stöd.

Vad vi vet idag är att alla transportrabatter som regeringen basar över kommer att fortsätta hela nästa år. I Madrid är överenskommelsen att den nationella regeringen går in med 30% av biljettpriset och regionalregeringen med ytterligare 20 %. Madrid kommun har bekräftat att de vill behålla gällande rabatter, men den slutliga kostnaden är ännu inte helt spikad.

Vem kommer att kunna åka gratis under 2024?

  • Minderåriga: Det vill säga personer under 18 år.
  • Unga människor: Denna åldersgrupp är ännu inte specificerad, men det har antyds att det skall omfatta passagerare mellan 18 och 30 år.
  • Arbetslösa: Personer som inte har ett jobb och är officiellt registrerade som arbetslösa.

Några av de rabatter inom kollektivtrafiken som har varit aktuella under 2023:

Kraftiga rabatter på tågbiljetter.
Renfe har utfärdat miljontals gratis tågbiljetter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …