Hur man klarar värmeböljor utan luftkonditionering

Många hus i Spanien och flera andra länder saknar luftkonditionering, men det går utmärkt att klara värmeböljor ändå, här kommer 10 tips.

Vatten är essentiellt vid värmeböljor
Vatten är essentiellt vid värmeböljor.

Det finns många anledningar till att flertalet bostäder i Spanien inte har luftkonditionering. För äldre personer är det ett nytt påfund som de helt enkelt inte tycker att de behöver, och de har inte helt fel. Man klarar sig utan om man bara hanterar värmen på ett rätt sätt, eftersom husen i Spanien är byggda för att hålla ute värmen. Dessutom är det dyrt att kyla luft, betydligt dyrare än att värma den. Miljömässigt så innebär en ökad energianvändning också att problemet med klimatförändringar accelererar.

Här kommer de 10 bästa knepen för att hålla dig cool i sommar.

1. Öppna och stäng persienner: På morgonen när värmen stiger, går runt och stäng dörrar, fönster och dra ner persiennerna. Allt för att hålla värmen ute och den svalare luften inne. När det blir kväll och det är svalare ute än inne öppna allt för att få så mycket luft att cirkulera som möjligt.

2. Få luften att cirkulera: Använd fläktar, både portabla och takfläktar för att suga ut varmluft eller trycka in svalare luft. En portabel fläkt i ett fönster som blåser in sval luft gör underverk.

3. Använd vattnets naturliga kylförmåga: Det kanske låter lite udda, men fyll gärna hinkar och kärl med vatten för att kunna blöta ner dina fötter. Att lägga fuktiga handdukar eller andra textilier över huvud och axlar är ett gammalt knep. En sval dusch för att sänka kroppstemperaturen fungerar också, men den får inte vara för kall. För då lurar du kroppen att börja producera värme.

4. Håll dig nere: Eftersom varm luft stiger uppåt kommer en eventuell övervåning i ditt hem att vara varmare än bottenvåningen. En källare kan vara en bra tillflyktsort i sommarvärmen.

5. Generera inte onödig värme: Glödlampor, datorer och andra elektriska apparater som inte nödvändigtvis behövs alstrar onödig värme. Stäng av de som du inte behöver och istället för att laga mat på spisen eller använda ugnen, välj lättare måltider som inte behöver värmas.

6. Få din kropp att fungera bättre: På tal om mat, undvik stora proteinrika måltider med mycket kött eftersom dessa ökar den metaboliska värmen i kroppen. Välj hellre lättare måltider baserade på färsk frukt och grönsaker.

7. Drick vatten: Se till att upprätthålla en tillräcklig hydrering genom att dricka mer vatten än vad du brukar göra när det är varmt. Om du svettas mycket måste du också ersätta elektrolyter genom att äta en liten mängd mat tillsammans med vattnet eller genom att använda speciella elektrolytersättningsdrycker. Törst är det första tecknet på uttorkning och då har det redan gått för långt. Se till att dricka ordentligt redan innan du hinner bli törstig.

8. Drick inte kaffe: Undvik koffein och håll alkoholhaltiga drycker till ett minimum, eftersom båda dessa ämnen fungerar som diuretika och främjar uttorkning.

9. Använd någon annans luftkonditionering: Ett bra sätt att klara dygnets varmaste timmar är att besöka en offentlig byggnad som har luftkonditionering. Till exempel ett bibliotek, köpcentrum eller en biograf.

10. Håll dina husdjur svala: Kom ihåg att även djuren kan fara illa när det bli varmt, de kan ju inte ens ta av sig pälsen. Du kan hjälpa dina hundar, kaniner och katter genom att ge dem ett svalt bad eller en dusch. Se också till att de har mycket vatten att dricka, en fläkt kan också vara bra i vissa fall. Håll utkik efter tecken på värmeslag och ta kontakt med din veterinär om de visar tecken på att må dåligt.

Njut av det fina vädret, men med förstånd.

Sommaren är här och det är dags att njuta av det fina vädret, men var försiktig med solen. Om du tror att du eller någon annan visar symptom på värmerelaterade, såsom värmekramper, värmeutslag, värmeutmattning eller i västra fall värmeslag så tveka inte att ringa 112.

Mer om värmeslag:

Värmeslag, symptom och åtgärder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …