Det blir en övergång till svalare väder

Den kände meteorologen Mario Picazo förutspår en betydande väderförändring med början under andra halvan av innevarande vecka.

Stora delar av Spanien upplever sedan ett par dagar tillbaka sommarens fjärde värmebölja men det förändras kraftigt allteftersom veckan fortskrider. Det kommer en svalare luftmassa från nordväst som drivs fram av en kraftig storm ute på Atlanten. Det innebär att med början i norr så kommer den svalare luftmassan att breda ut sig över i stort sett hela Spanien.

I till exempel Madrid kommer temperaturen att sjunka från nuvarande runt 40°C till 25 – 26°C. Med den kallare luftmassan följer moln och i många regioner även regn. Mario Picazo påpekar att luften kommer till en början att vara fylld med dis, varm luft blandad med svävande saharadamm (Calima). Detta gäller på de flesta ställen från Kanarieöarna till Spaniens inland och Medelhavskusten, undantaget längst i norr. Men med ankomsten av Atlantfronten kommer diset att försvinna helt och håller.

Regn och storm i vissa delar av Spanien till helgen.

Väderkarta som visar svalare väder

Intensiva regn och kraftiga stormbyar förväntas framförallt i norra delen av landet och utmed Medelhavet till helgen. Detta påverkar främst Kantabrien, Pyrenéerna och lite senare även andra områden i nordöstra delen av landet. Nederbörd förväntas också i centrala delarna, norra Medelhavskusten samt på Balearerna. Eventuellt kan regnet nå de centrala bergskedjorna och andra bergskedjor i östra Spanien, så långt som till östra Andalusien. Om regnet når ända till Costa del Sol är däremot mer tveksamt.

Sammanfattningsvis förändras vädret i Spanien

Väderkarta temperatur

De extrema temperaturerna som har rått de senaste veckorna kommer att ge vika för svalare och stormigare väder i många regioner i landet. Mario Picazo råder invånare och besökare att hålla ett öga på väderuppdateringar och förbereda sig för en märkbar väderförändring under andra halvan av veckan.

Mycket av vädret styrs av El Niño:

Meteorologiskt fenomen ger varmare väder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …