Meteorologiskt fenomen ger varmare väder

Spanska statens meteorologiska byrå AEMET har utfärdat en varning om de sannolika effekterna av ankomsten av El Niño.

La Niña och El Niño är naturfenomen som påverkar jordens klimat från Stilla havet. La Niña kyler dessa vatten och därefter resten av planeten, medan El Niño gör det motsatta och värmer dem. Enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) inträffar de i cykler. Med den första fasen mellan februari och maj och dess efterföljare från sommarmånaderna och framåt.

Klimatet i Europa påverkas

De har ett stort inflytande på klimatförhållandena på olika delar av planeten, inklusive den europeiska kontinenten och, följaktligen även Spanien. El Niño kännetecknas av fluktuerande havstemperaturer i den centrala och östra delen av det ekvatoriala Stilla havet, vilket sedan orsakar förändringar i atmosfären.

Prognosen från AEMET

Aemet har förutspått: ”Det verkar som att sannolikheten för ankomsten av El Niño i sommar blir allt mer trolig”. ”Detta är en fråga av intresse på grund av dess återverkningar på det globala klimatet,” påpekade Aemet på Twitter.

Aemet hänvisade också till en rapport utgiven av NOAA som angav att det fanns 62% chans att El Niño-förhållanden skulle utvecklas under maj-juni, medan World Meteorological Organization (WMO) i mars förutspådde en 55% chans att det skulle hända mellan juni och augusti.

Meteorologiskt fenomen El Niño

För Europa finns det klara indicier att El Niño påverkar lågtrycksaktiviteten på Atlanten vilket ökar risken för svåra stormar. Den ger också milda vintrar och varma somrar som i Sydeuropa kan bli heta. Men de fulla effekterna på Europa är omdiskuterade och ännu inte helt utforskade. El Niño inträffar oregelbundet med två till sju års mellanrum och varar normalt ett till två år.

El Niño är inte en regelbunden cykel eller förutsägbar på samma sätt som till exempel havsströmmarna. Klimatforskare och historiker har också visat att El Niño-fenomenet vid upprepade tillfällen har påverkat historiens förlopp. Och att kraftiga El Niño-perioder som varar åtskilliga år, eller till och med decennier även har utplånat hela kulturer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …