Spaniens flygplatsbolag får kraftig kritik

Ryanair har den här veckan lämnat in en formell anmälan riktad mot den spanska flygplatsoperatören Aena för lagbrott.

Ryanair

Aena har tillkännagett att de planerar att höja flygplatsavgifterna för flygbolagen med mer än 4 % från och med mars nästa år. Ryanair hävdar att det går emot regeringens beslut att frysa avgifterna i fem år. De hävdar att detta kommer att tvinga flygbolagen att höja biljettpriserna ännu mer.

Budgetbolaget Ryanair anklagar det spanska flygplatsbolaget för ett ”friskt försök att ignorera lagen”.

I teorin är flygplatsavgifterna med tanke på det ekonomiska klimatet tänkta att vara frysta till 2026. Men lagen tillåter Aena att föra över extraordinär kostnader som ligger utanför deras kontroll. I det här fallet är deras huvudskäl bakom beslutet: Ökningen av energi- och bränslekostnader under de senaste månaderna, samt rekordstor efterfrågan på flyg.

Eddie Wilson

Ryanairs vd Eddie Wilson sa: ”Aenas försök att kringgå den femåriga avgiftsfrysningen som infördes av Spaniens regering 2021 strider mot regeringens politik för att stödja tillväxten.

Den spanska regeringen tog det förnuftiga beslutet att införa en avgiftsfrysning i fem år på alla spanska flygplatser när pandemin var som värst. Vilket positionerar landet som ett av de mest konkurrenskraftiga länderna i Europa för att attrahera europeisk kortdistanskapacitet. Något som har minskat i hela Europa.”

”Som ett resultat av detta beslut är nu Spanien en bland de ledande länderna för återhämtningen efter Covid och har nu mer flygkapacitet än före 2019”. Bara under denna sommaren har Ryanair ökat sin kapacitet i Spanien med 12 % . De kommer i år att transportera över 40 miljoner passagerare till och från Iberiska halvön på 740 linjer.

Wilson tillade: ”I ett drag försöker Aena omintetgöra allt det goda arbetet för att återställa livsviktiga flygförbindelser. Något som är det största hotet mot spansk turistnäring sedan Covid”.

”Ryanair uppmanar det spanska ministerrådet och den spanska tillsynsmyndigheten (CNMC) att skydda passagerare och lokala ekonomier. Genom att se till att Aena fortsätter att respektera den spanska regeringens beslut 2001 om att frysa flygplatsavgifterna”.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …