Damernas fotbolls-VM uppföljning

Att Spaniens damer vann fotbolls-VM 2023 vet kanske de flesta vid detta laget, men alla vet nog inte vilka de spelare var som fick individuella priser.

Spaniens damlandslag i fotboll 2023.

Turneringen i Australien och Nya Zeeland var en stor framgång för det spanska laget och har nått en aldrig tidigare medietäckning för kvinnlig idrott. Men som i alla turneringar finns det aktörer som utmärker sig lite extra. Här kommer därför lite information om de spanska individuella pristagarna.

Golden Ball Award

Aitana Bonmati Conca, fotbolls-VM.

Aitana Bonmati Conca. Hon är född den 18 januari 1998 i Sant Pere de Ribes som är en liten småstad i Katalonien. Aitana spelar till vardags i FC Barcelona Femení där hon brukar spela som offensiv mittfältare med en naturlig talang för att göra mål. Hon började sin karriär i gräsrotsfotbollen i Barcelona och jobbade sig upp till sin debut i A-laget 2016. Aitana har varit med att ta fyra Queens Cup, två ligasegrar och en supercup på nationell nivå. Hon gjorde debut i landslaget 2019 och var med och spelade i Europamästerskapet i England 2022, där hon bland annat gjorde mål mot Finland.

Silver Ball Award

Jennifer Hermoso Fuentes (allmänt kallad Jenni Hermoso). Hon är född den 9 maj 1990 i Madrid. Hon spelar numera i Pachuca Femenil i den mexikanska ligan. Men har tidigare spelat i Atlético Madrid, Rayo Vallecano Femenino, Paris Saint-Germain Féminines. Samt svenska Tyresö FF och i FC Barcelona Femení. Jenni har varit med och vunnit en Champions League, sju ligamästerskap, fem Queens Cup, en fransk cup med Paris Saint-Germain. Hon har även vunnit priset som bästa målskytt i det spanska mästerskapet fem gånger. 2020 blev hon tidernas bästa målskytt för Barcelona efter att ha överträffat Madrids Sonia Bermúdez 123 mål. I fotbolls-VM blev Jenni inte bara världsmästare utan fick även turneringens Silverboll, efter tre mål och två assist.

Jennifer Hermoso Fuentes, fotbolls-VM.

Bronze Ball Award

Amanda Ilestedt, fotbolls-VM 2023.

Amanda Ilestedt, Sverige. Hon gjorde en fantastisk insats för Sverige, men detta förutsätter jag att svenska medier skriver utförligt om.

Bästa unga spelare

Salma Celeste Paralluelo Ayingono. Denna unga dam är född den 13 november 2003 i Zaragoza i Aragonien. Hennes pappa är spanjor och mamman kommer från Ekvatorialguinea. Salma har två bröder, José Jaime och Lorenzo, båda är fotbollsspelare. Hon debuterade som 15-åring för Zaragoza CFF, 2019 gick hon över till Villareal. Från 2022 spelar hon för FC Barcelona Femení. Salma har varit med och vunnit U17-Europamästerskapet i fotboll för damer 2018. Samt U20-världsmästerskapet i fotboll för damer 2022 (där blev hon dessutom utnämnd till bästa spelare). I november 2022 blev hon uttagen till Spaniens seniorlag där hon startade med att göra hat-trick i en vänskapsmatch mot Argentina.

Salma Celeste Paralluelo Ayingono. under fotbolls-VM.

Att Salma är bra fotbollsspelare och otroligt snabb var något Sverige fick erfara då hon gjorde mål och var med och tog Spanien till deras första VM-final för damer.

En förklaring till snabbheten.

Salma Paralluelo

Som idrottare började Salma sin karriär på friidrottsklubben San José i Zaragoza och gick kort därefter med i Scorpio-71-klubben i Zaragoza. I slutet av 2019 gick hon över till Club de Atletismo Playas de Castellón. Hon vann sin första medalj vid de spanska friidrottsmästerskapen 2019, det blev brons i 400-meterstestet med en tid på 53,83 vilket var spanskt nationellt rekord i kategorierna sub-18 och sub-20. Hennes resultat gjorde det också möjligt för henne att som den näst yngsta idrottaren i historien delta i EM i friidrott inomhus 2019.

Under utomhussäsongen på Ibero-American Athletics Meeting i Huelva i det tredje loppet i hela hennes liv över 400 meter häck, sprang Salma på tiden 57,43. Vilket var det bästa spanska sub-18 rekordet genom tiderna och hon slog också det året den världsbästa tiden på Sub-18. Med detta resultat kvalificerade hon sig även till European Youth Summer Olympic Festival 2019, där hon vann två guldmedaljer en i 400 m häck med en tid på 57,95. Den andra guldmedaljen tog hon i stafetten (Svensk stafett).

Om någon undrar över varför jag har skrivit så mycket mer om Salma än om de andra. Så beror det på att jag är imponerad av vad hon har hunnit åstadkomma så snabbt, och förväntar mig mycket av henne i framtiden.

Mer spansk fotboll, i detta fallet är det om herrarna.

Sju personer straffas för rasism.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …