Digitala böcker på frammarsch

Den digitala bokmarknaden växer i snabb takt, enligt den årliga rapporten från Libranda är Spanien världsledande i den spansktalande världen.

Digital bok
Modern bokläsning.

Rapporten från Libranda konstaterade också att den spanska digitala bokmarknaden blomstrar, med en tillväxt på 4 % globalt sett och 5 procent i Spanien. Dessutom är nästan sju procent av alla böcker som läses i Spanien i digitalt format, en siffra som stiger till 40 % för vissa titlar.

Spanien står för svindlande 66,3 % av den digitala bokförsäljningen på spanska, följt av Mexiko med 16,2 % och USA 9,8 %. Den digitala bokmarknaden på spanska nådde 119 miljoner euro förra året. Av alla dess miljoner härstammade 19 miljoner euro från Spanien och 40 miljoner från andra länder.

Merparten av försäljningen (75,3 %) sker på internationella plattformar som Amazon, Apple eller Google. Även om det också var en betydande ökning för traditionella bokhandelskedjor och oberoende e-handel, dessa upplevde en tillväxt på 31 % och nådde en marknadsandel på 12,3 %.

Bibliotekens utlåning i digitalt format har ökat med 33% under 2022 jämfört med året innan, enligt Arantxa Larrauri, generaldirektör för Libranda.

Böcker

Detta läser folk mest

När det gäller genrer i digitalt format står samtida skönlitteratur för 23,51 %, detektivromaner 19,42 % och romantiska romaner 10,78 %.

Facklitteratur ligger på 24,71 % och ”gör det själv böcker”, biografier och kultur är de mest sökta ämnena. Barn- och ungdomsböcker står för 6,5 %.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Málaga

Málaga korad som den bästa staden i Spanien för språkinlärning

Málaga har dessutom kommit på femte platsen globalt för att lära sig språk och när …