Spanien får mobiltäckning från rymden

Vodafone står i startgroparna för att kunna erbjuda mobiltäckning från satelliter direkt till vanliga mobiltelefoner med start i sommar.

I slutet av förra året nådde Vodafone en överenskommelse med AST SpaceMobile om att distribuera sin första satellit med låg omloppsbana i syfte att börja erbjuda mobilanslutning från rymden. Som den spanska operatören redan klargjorde under MWC 2023, kommer pilottestet av denna innovativa teknik att börja i Spanien i sommar.

Pilotprojektet lanseras i upp till 24 länder runt om i världen och i Spanien startar testerna under sensommaren. Telefonoperatören överväger nu var i Spanien de skall starta, i de centrala delarna eller utmed Medelhavet. Men det förväntas att de kommer att använda sig av båda regionerna.

Ast + Vodafone

Det bästa av allt är att den här tekniken kommer att kunna utöka 4G- och 5G-täckningen i Spanien med upp till 95 %. Täckningen blir dessutom bra även till sjöss, långt utanför den täckning som finns idag. Tekniken kopplar samman testsatelliten BlueWalker3 (BW3) från AST SpaceMobile med vanliga 5G , 4G och 2G mobiltelefoner. Det kommer heller inte att behövas några modifieringar av befintliga mobiltelefoner.

AST SpaceMobiles BlueWalker3-satellit

Det här företagsmeddelandet kommer efter att man lyckats få de första röstsamtalen i USA från den experimentella BlueWalker 3-satelliten och omodifierade mobiltelefoner. Det är till och med första gången som ett röstsamtal från rymden till vardagliga mobila enheter har uppnåtts. Detta ” markerar ett betydande framsteg i AST:s mål att tillhandahålla anslutningsmöjligheter till nästan 50 % av världens befolkning”.

Ast mobiltäckning

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …