En rad flygbolag bötfälls för att ha tagit betalt för handbagage

Spaniens konsumentministerium har bötfällt Ryanair, Vueling, EasyJet och Volotea med totalt 150 miljoner euro för oskäliga avgifter.

Handbagage kan ge böter för flygbolag

För en vecka sedan skrev vi om att Vueling hade dömts för illegal handbagageavgift efter att ha blivit anmäld av en man från Ibiza. För bara fyra dagar sedan var det ett annat flygbolag som fälldes för att ha ändrat i tidtabellen utan att avisera ordentligt. Men det var nog bara toppen på ett isberg, nu kommer betydligt hårdare sanktioner.

Det handlar inte bara om avgift för handbagage, något eller några av bolagen har dessutom tagit extra betalt för sittplatser. Extra platsbiljett var något som konsumentministeriet definitivt inte uppskattade.

Konsumentgruppen Facua applåderade beslutet efter år av rättstvister som även innebär att Vueling, EasyJet och Volotea har fått sanktioner. Detta är den största påföljden någonsin för förfaranden mot kunder som har utdömts av ministeriet. Även om en fördelning av påföljderna inte har avslöjats, ska Ryanair ha fått de största böterna, enligt Facua.

Regeringsdepartementet startade en undersökning i juni 2023 för att undersöka om flygbolagens praxis var missbrukande eller orättvis och om de stred mot reglerna. En talesperson för ministeriet bekräftade att utredningen kom som ett resultat av klagomål från konsumentorganisationer.

Fyra metoder kom under luppen.

  • Att ta ut ett tillägg för att reservera angränsande platser för att följa med barn och anhöriga.
  • Bristande transparens i information före avtal om det slutliga priset som ska betalas.
  • Att ta ut en tilläggsavgift för handbagage.
  • Att inte tillåta kontantbetalningar på flygplatsen för att täcka extra tjänster.

Den mest sanktionerade praxisen gällde handbagage där ministeriet beskrev avgifter som ”missbruk”. De sa att baserat på gällande lag har flygbolagen rätt att bestämma mått och vikter på handbagage som kan bäras ombord. Men de kan inte ta extra betalt för det.

Flygbolagen har överklagat och fått prövningstillstånd för böterna.

Association of Airlines (ALA), med medlemmar som står för 85 % av flygtrafiken i Spanien, säger att ”böterna är oproportionerliga. Och de kommer att skada konsumenterna genom att eliminera möjligheten för passagerare att betala för exakt vad de behöver”.

Ett ALA-uttalande: ”Denna dom innebär att de nästan 50 miljoner passagerare som inte tar med sig kabinbagage ombord och bara reser med handbagage under sätet. Inte kommer att dra nytta av att bara betala för väsentliga tjänster, eftersom de kommer att tvingas betala mer för något de inte vill ha.”


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …