Semesterfirarna i Spanien är mycket nöjda

97 procent av de internationella turisterna som besökte Spanien 2023 var ”nöjda” eller ”mycket nöjda” med sina semesterresor.

Playa de los Bateles, Conil de la Frontera.
En av många stränder. Playa de los Bateles, Conil de la Frontera (Cádiz), Andalusien. Foto Turespaña.

Turespaña har gjort en undersökning för att få grepp på vad turisternas uppfattning är om sina semestrar i Spanien. Resultatet kan inte sägas annat än att det är mycket positivt för Spanien som turistland och dessutom ett lyft från året innan. Spanien uppnådde en totalpoäng på 4,62 av 5 möjliga.

Studien noterar att antalet turister som säger att de är ”mycket nöjda” med sin resa har ökat från 62,7 % 2022 till 65 % förra året. De turister som är mest nöjda med sin semester i Spanien efter nationalitet är de från Storbritannien (4,72 poäng av 5 och en procentandel ”mycket nöjda” på 74 %), följt av besökare från olika latinamerikanska länder (4,70 poäng och 72 %).

På tredje plats kommer polackerna (4,69 poäng och 71,2 %), följt av besökare från USA (4,67 poäng och 71,9 %). USA är en långdistansmarknad med stor köpkraft och som 2023 upplevde en mycket betydande ökning av båda ankomsterna och vad de spenderade. För industri- och turistminister Jordi Hereu speglar slutsatserna av undersökningen, Spaniens ledarskap som en ”hållbar, säker och utmärkt global destination”.

Faktorerna som betyder mest för det höga betyget.

Hereu lyfte också fram den höga lojalitetsnivån bland internationella turister. ”De som besöker Spanien upprepar att de gör det på grund av kvaliteten och mångfalden i fritidsutbudet. Samt dess avantgardistiska gastronomi och restauranger och det magnifika transportnätverket som länkar samman de olika regionerna och samhällena”.

Undersökningen visar att 78 % av turisterna som kom till Spanien 2023 redan hade varit här minst en gång. Vidare sa 65,9 % att de planerar att återvända under de kommande 12 månaderna, jämfört med 57,69 % 2022. På frågan om skälen till att välja Spanien framför andra destinationer är klimatet huvudattraktionen för 26 % av turisterna, följt av kultur (15,7) %) och besök hos familj och vänner (12,6 %).

Studien särskiljer även nöjdhet efter turistens kön och utbildningsnivå.

Kvinnor säger att de var mer nöjda efter sin resa till Spanien än män: 4,64 poäng totalt sett jämfört med 4,60.

När det gäller utbildningsnivån för besökarna har 80,6 % högre utbildning, 17,5 % har gymnasieutbildning och mindre än 2 % har grundutbildning eller ingen utbildning. Det betyder att ju högre utbildningsnivå, desto högre grad av tillfredsställelse med vistelsen. Turister med gymnasieutbildning eller högre utbildning ger sin resa något högre poäng (4,60 poäng av 5) än resenärer med grundutbildning (4,5 av 5).

Undersökningen som publicerades den 30/5 är utarbetad på basis av 19.439 tillfrågade personer under tre månader. Den analyserar turisternas tillfredsställelse inom bland annat boende, restauranger, fritidserbjudanden, miljö, transporter, infrastruktur och hållbarhetsengagemang på destinationen.

Den som vill gräva djupare i undersökningen kan göra det här:

Encuesta de satisfacción del Turista Internacional.

Så sant som det är sagt:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …