Ett lättillgängligt berg med vacker utsikt

Monte Calamorro är ett litet berg med en fantastisk utsikt över Costa del Sol, i klart väder ser man också Gibraltar och Afrika.

Linbana med Benalmádena i synfältet.
Medelhavet och Benalmádena.

Mitt emellan Fuengirola och Torremolinos ligger den inte helt välkända ”staden” Arroyo de la Miel. Den är egentligen en kommundel i kommunen Benalmádena som dessutom består av Benalmádena Pueblo och Benalmádena Costa. Dessa är idag mer eller mindre hopbyggda men har helt olika karaktär.

Från Arroyo de la Miel går det en linbana upp till berget Monte Calamorro, från det 771 meter höga berget har man utsikt över nästan hela Costa del Sol. Man kan se stora delar av Guadalhorcedalen och vid klart väder ser man Gibraltarklippan och Gibraltar sund, samt Rifbergen i Marocko.

Berget är mycket lättillgängligt tack vare linbanan som är en modern gondolbana som bekvämt tar dig upp på berget på ungefär 15 minuter. Vill man kan man givetvis åka åt ena hållet och gå åt det andra för det finns också en väg. Uppe på berget utgår flera vandringsleder till Torremolinos, Fuengirola mm. Om du har en mountainbike så ta gärna med den upp i gondolen, det finns leder att cykla ner på. Berget kan besökas av alla, unga som gamla, det är uppsatt ordentligt med staket.

Kvällsbild på linbanan
Sommartid stänger de sent.

Mat och dryck.

För mat och dryck finns det en cafeteria vid linbanans dalstation och en restaurang uppe på berget. Dessa erbjuder kalla och varma drycker, snabbmat, sallader och glass, dessutom finns det en kiosk vid linbanans bergsstation.

Uppvisning med rovfåglar.

Strax intill toppen finns det en utställning med rovfåglar, där erbjuds dagliga shower med falkar, örnar, gamar och ugglor. Flyguppvisningarna med fåglarna ingår inte i avgiften för linbanan utan betalas separat uppe på berget. Tillträde med djur till fåglarnas område är inte tillåtet.

Man behöver ingen bil för att ta sig till berget, pendeltågsstationen Arroyo de la Miel ligger strax intill linbanans dalstation. Pendeltåget ”Cercania” linje C1 mellan Málaga och Fuengirola går stup i kvarten. Det finns också busshållplats i anslutning till linbanans dalstation. För priser och öppettider och biljettköp se webbplatsen för Teleférico de Benalmádena. De har lägre priser för barn och personer över 65 år, barn under 3 år gratis. Barn under 12 år måste åtföljas av en vuxen person i varje gondol. Det är oftast billigare att köpa biljetter on-line än i biljettkassan och de har ofta olika kampanjerbjudanden.

Se gärna den informativa videon, den är från mars 2023:

En liten brasklapp: Som alla linbanor så stängs driften vid för kraftiga vindar, stormar det så går inte gondolbanan.

En annan plats med bra utsikt över Málaga:

Montes de Málaga.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …