Naturbranden på Teneriffa fortfarande utom kontroll

Branden omfattar nu 3.273 hektar på ett område med över 40 kilometers omkrets och den fortsätter att sprida sig på flera fronter.

Naturbranden på Teneriffa, flygfoto.
Flygfoto från den 17/8-2023.

Fler än 3.000 evakuerade på Teneriffa.

Det är totalt fler än 3.000 människor som har evakuerats och över 3.800 är beordrade att stanna inomhus i La Esperanza i El Rosario. Skyddsrum har inrättats i El Rosario, La Orotava, Candelaria, El Sauzal och La Matanza.

Cirka 3.273 hektar påverkade.

Enligt de senaste uppgifterna från Kanarieöarnas regering fortsätter branden utom kontroll efter att ha påverkat ett område på 3 273 hektar. Inom en omkrets av mer än 40 kilometer som täcker kommunerna Arafo, Candelaria, El Rosario, La Orotava, Santa Ursula, La Victoria, El Sauzal och Tacoronte.

Branden å sin sida rör sig på grund av västanvinden mot storstadsområdet, vilket har framtvingat ett defensivt agerande. Detta i väntan på att branden ska minska i intensitet för att därefter kunna attackera brandhärdarna.

Under natten har flera hundra personer arbetat med att begränsa branden. I morse tillkom 17 flygplan och helikoptrar samt ännu fler personer på marken.

Framgångar i Orotavadalen i går kväll.

Branden tog igår sig in i överdelen av den bördiga och vackra Orotavadalen. Dalen är ett omtyckt utflyktsmål för många turister och känd för sina många bananodlingar. Några dussin personer i Aguamansa startade genast ett arbete med att skapa brandgator. Dessutom lyckades de framgångsrikt tända moteldar och på så sätt i varje fall i nuläget stoppa brandens vidare intrång i dalen. Därmed inte sagt att faran är över för dalen, kraftiga vindar kan snabbt ställa till det.

Hej! Spanien får direktrapporter från vad som händer i Orotavadalen via där bosatta släktingar till en av våra medarbetare. Vi följer situationen noga och kommer med kontinuerliga uppdateringar.

Röken är besvärlig och kan vara farlig.

Kanarieöarnas regering har påmint befolkningen i kommunerna Güímar, Arafo, Candelaria och El Rosario om de olika rekommendationerna angående röken från naturbranden som har påverkat Teneriffa sedan natten till den 15 augusti. Regionalregeringen på Teneriffa har i ett uttalande angett att denna typ av rök består av en blandning av gaser och små partiklar som släpps ut vid förbränning av vegetation och andra material.

Rekommendationer för riskgrupper.

Dessa rekommenderas att undvika att vistas utomhus och utföra intensiva eller långvariga fysiska aktiviteter. De bör stänga fönster och dörrar och de som har luftkonditionering bör sätta den i recirkulationsläge. Vid vistelse utomhus bör FFP2-mask användas för att undvika andningsproblem. Ögonen bör också skyddas och sköljas vid behov.

Riskgrupper det vill säga personer med luftvägs eller hjärtsjukdomar som astma, kronisk bronkit och emfysem. Samt barn, gravida kvinnor och äldre samt personer som utför fysiskt aktivitet eller har nedsatt rörlighet.

Symptom som kan uppstå.

Hosta, irritation i ögon, näsa och hals. Djup andnöd, obehag i bröstet, hjärtklappning, trötthet samt förvärrade symptom hos personer som redan har luftvägs- eller hjärtsjukdomar.

Vägen till nationalparken Teide är avstängd.

En färsk video från branden:

Detta är en uppföljning av våra tidigare artiklar om branden på Teneriffa:

Naturbrand på Teneriffa. (16/8-2023).
Branden på Teneriffa Sprider sig. (17/8-2023).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …