Spanien har mer än fina stränder

Stränder och tapasbarer i all ära men ibland vill man ha lite omväxling, här kommer ett tips på ett från Málaga lättillgängligt utflyktsmål.

Málaga sett från Montes de Málaga
Málaga sett från Montes de Málaga.

En vacker naturpark strax utanför centrala Málaga

Montes de Málaga ligger bara 5 km från centrala Málaga och har länge varit ett populärt utflyktsmål på helgerna för Málagaborna. Vägen (A-7000) upp till naturparken slingrar sig från centrum och uppåt, utmed första delen av vägen finns det barer och restauranger där många familjer äter sina söndagsmiddagar. Längre bort tunnar bebyggelsen ut och det blir mer vildmark, fortsätter man vägen så kommer man så småningom fram till den lilla staden Colmenar. Därifrån kan man sedan köra tillbaka via Casabermeja och A-45, eller betalvägen AP-46 om man tror att man har bråttom.

Montes de Málaga, Colmenar
Colmenar skymtar en bit bort.

Fantastiska vyer

Utmed vägen finns det många ställen med hissnande utsikt över Málaga stad, havet och de omgivande bergen och dalarna. Högsta punkten i bergskedjan är 1.032 meter över havet och vägen når nästan samma höjd. Uppe i naturparken finns det stora skogar av Aleppotall och många andra trädslag. Djurlivet består bland annat av ekorrar, vildsvin, räv, örn och ett otal andra fågelarter. Det finns fem olika vandringsleder som alla är tydligt utmärkta.

Bra väg med många rastmöjligheter

Vägen upp till Montes de Málaga är en gammal väg daterad 1732, den hette tidigare C-345 men har numera bytt namn till A-7000. Men vägen är också känd som Carretera de Colmenar samt de Los Montes. Det kan vara lite knöligt att hitta vägen inifrån Málaga och skyltningen i staden är dålig, på sina ställen finns det dock skyltar med Carretera de Colmenar eller Camino Colmenar. Man kan givetvis också köra från andra hållet, dvs. från Colmenar, då är det betydligt enklare att hitta.

Naturpark
Montes de Málaga, skylt
Det finns flera väl skyltade vandringsleder.

Både Casabermeja och Colmenar är också sevärda städer. Själva vägen A-7000 är i bra skick och inte längre farlig som den var förr i världen. Den var då ökänd för otaliga banditöverfall.

En video som visserligen är några år gammal, men här har tiden stått stilla, det ser likadant ut nu:

Fler intressanta artiklar från Málaga:

Málaga – en levande matstad.
Magiskt spabesök i Málagas underjord.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …