Ett telefonbedrägeri som kan bli dyrt

Den så kallade Wangiri samtalsbluffen sveper just nu över Spanien, men den sprids även globalt så det är viktigt att vara informerad.

Telefonbedrägeri, mobiltelefoner.
Missat samtal kan vara lömskt.

Bedrägeriet går ut på att lura folk att ringa tillbaka till ett dyrt nummer med specialpris. Numret börjar ofta med + eller 00, följt av ett prefix och ett telefonnummer. När offret returnerar det missade samtalet debiteras de för samtalets etablering samt uppkopplingstid. Resultatet blir en betydligt högre telefonräkning än normalt.

Bedrägeriet är lömskt eftersom det är svårt att upptäcka. Ofta inser offret inte att de blivit lurade innan de får sin nästa telefonräkning. Den kan då inkludera samtal som de inte kommer ihåg att de ringt och med telefonavgifter som de inte hade en aning om. Generellt sett är utlänningar, oavsett land de bor i särskilt utsatta. Just därför att de inte alltid är bekanta med lokala telefonnummer och riktnummer.

Bedragarna agerar ofta från ”suspekta” länder.

Bedragarna bakom Wangiri-bedrägeriet tros vara verksamma från utlandet och använder oregistrerade nummer när de agerar. För att undvika att falla offer för bluffen råder den spanska konsumentorganisationen OCU alla att vara vaksamma när de tar emot missade samtal från okända nummer. Innan du ringer upp ett missat samtal är det viktigt att kontrollera numret för att se att det är en legitim person i andra änden.

Några nummer och länder att hålla speciell utkik efter inkluderar prefix som: +355 (Albanien), +225 (Elfenbenskusten), +233 (Ghana) och +234 (Nigeria). Samt nummer som börjar på +803, +806 och +807, för dessa prefix är specialprisnummer som kan leda till extra avgifter.

Ett annat sätt att verifiera om ett nummer i ett missat samtal är ett normalt telefonnummer är att söka på numret online. Om numret då hör till en viss webbplats eller är kopplat till ett ett legitimt företag är det troligtvis ett genuint samtal. Men om numret verkar misstänkt är det bäst att undvika att ringa tillbaka. Då är det bättre att låta den som vill dig något ringa igen och då svara på samtalet. För de bedrägliga avgifterna kommer bara om du ringer upp. Det blir inga extra avgifter för att svara på ett samtal.

Om du misstänker att du blivit offer för ett Wangiri telefonbedrägeri.

Tror du att du har fallit i fällan så är det första steget att noggrant kontrollera din telefonräkning. Om du då märker några ovanliga och oväntade avgifter bör du rapportera detta till din telefonoperatör omedelbart. Här i Spanien kan du också lämna in ett klagomål till det nationella institutet för cypersäkerhet INCIBE eller göra en polisanmälan. Det är då viktigt att ha samlat in så mycket bevis som möjligt. Som samtalsloggar, fakturor och kontoutdrag för att stödja din anmälan.

Tidigare av oss utfärdade varningar i Spanien: Varningar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …