Uthyrningslicenser – nya regler, ska det nu bli ordning?

BOSTADSEXPERTEN

Bostad som omfattas av nya regler.

Den 22 februari började nya regler gälla för uthyrningslicenser i Andalusien. Uppdaterade regler gäller bland annat att kravet på ”LPO – Licencia de Primera Occupacion” vad vi brukar kalla inflyttningslicens tas bort. 

Detta kan ge en lösning på ett problem som många ägare haft sedan de ursprungliga kraven inleddes 2016 (BOJA 28/2016). Problemet var att flera tusen bostäder i kustkommunerna saknar LPO, och därför var hundratals uthyrningslicenser olagliga. Ofta utan att ägaren själv visste om det, eftersom de fått ett licensnummer. Men eftersom det i början gjordes som en ”declaracion responsable” så blev det fel, detta innebar att ägaren själv deklarerade att bostaden uppfyllde alla krav, utan att behöva bevisa det. 
Inspektion = böter!

Varför har inte alla bostäder LPO? Och vad händer nu istället?

En LPO ges av kommunen efter att fastigheten är färdigställd enligt ritningarna som bygglovet beviljades på. Antingen gör kommunen en inspektion för att se att allt är i ordning. Eller så utfärdar arkitekten ett certifikat under eget ansvar; ”declaración responsable” (kommunen kan dock underkänna den men det är en annan historia…).

Det finns tusentals bostäder på Costa del Sol som inte har en giltig LPO. En anledning kan vara för att den inte beviljats t.ex. om det byggts annorlunda mot vad de hade bygglov till.
Den största gruppen av bostäder som inte har LPO är dock på grund av slarv! Många kommuner struntade fram till mitten av 90-talet i att kräva dokumentation för det här och eftersom byggfirmorna då slapp en del byråkrati och kostnader körde de bara på och lät köparna flytta in. Det kan också vara svårt och tidskrävande att få tag i detta dokument från kommunens arkiv, speciellt om det är
30-50 år gamla.

Nästan ingen brydde sig egentligen om detta dokument på Costa del Sol förrän problemen i Marbella år 2005. Vilket ledde till att 30.000 bostäder i Marbella kommun hamnade i en limbo mellan lagliga och olagliga. 2016 blev det aktuellt med LPO i och med lagen om turistuthyrning.

Med 2024 års nya lagändring i Andalusien tas kravet på LPO bort, men ansvaret läggs direkt på kommunerna som nu måste certifiera inför Junta de Andalucia att bostäderna som söker turistlicens är lagliga enligt stadsplanen. Detta om vi förstått det rätt…
Hur varje enskild kommun kommer att göra detta och när de kommer att ha en lösning på det vet vi i skrivande stund inte.

Jag gissar att de kommer att återgå till att ge ut individuella licenser till de som begär det. Detta gjordes 2016-2017 i form av ”licencia de ocupación a fines turísticas” fram till att Junta de Andalucía underkände den modellen. Nu verkar de ha gett grönt kort för det åtta år senare. 

Man måste älska den spanska byråkratin!

Vi välkomnar i alla fall den nya lagen och jag tror att det på sikt kommer att göra det bättre och vårt jobb som mäklare lättare. 

Relaterat till bostäder och boende i Spanien.

Arkiv: BOENDE.


Christofer Fogelberg

Spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Han driver sedan 2003 StartGroup Real Estate med tre kontor på Solkusten. Christofer är Advisory Director för Association of International Property Professionals med säte i London och sitter även i styrelsen för spanska GIPE.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …