Flygbolagen med flest dolda avgifter

Det har gjorts en undersökning innefattande sju populära flygbolag och den visar att avgifter kan fördyra en resa med upp till 250 euro.

Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats.
Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats.

Det är den finansiella nyhetssajten TradingPedia som har gjort undersökningen och den omfattar flygbolag som flyger mellan Storbritannien och Spanien. Men de flesta av bolagen flyger även från Sverige, därför bör undersökningen var tillämplig också vid flygresor därifrån.

Nu när priset på flygbränsle stiger är dagarna med de riktigt billiga flygresorna historia, så det sista vi behöver är en massa dolda avgifter. Visst, de flesta känner nog till grunderna för att undvika otäcka överraskningar. Annars kan det i värsta fall sluta med nästan 250 euro extra för en biljett.

Flygbolagen som valdes ut för undersökningen var: Ryanair, Wizz Air, Easyjet, Vueling, Norwegian, British Airways och Jet2. Vad som undersöktes var faktorer som incheckat bagage och handbagage, onlinebokningar och incheckning på flygplatsen.

Resultatet av undersökningen

Sämst blev kanske inte helt oväntat Ryanair, med 248 euro i tillägg. Följt av Vueling med 238 euro, Wizz Air 219 euro, Easyjet 206 euro, British Airways 79 euro, Norwegian 77 euro och Jet2 74 euro.

Mikael Fisher från TradingPedia förklarar: ”För att vara rättvis så måste jag säga att avgifterna är inte direkt dolda på flygbolagens webbsidor. De avslöjas klart på skärmen när du gör en onlinebokning. De läggs dock inte till den slutliga kostnaden för biljettpriset i annonser och specialerbjudanden. De blir inte tydliga förrän själva processen med att boka flyget är klart.”

”I många fall har passagerarna inget annat val än att betala för ”valfria” extrafunktioner. Som WizzAirs administratörsavgift för gruppbokningar” tillade Fisher. På liknande sätt tar Wizz Air, Easyjet och Ryanair avgifter på mellan 22 till 32 euro för passagerare som reser med ett barn yngre än två år. Hela undersökningen kan läsas här (på engelska).

Relaterad artikel

De bästa och de sämsta flygbolagen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …