Europas största lågpris flygbolag

Det finns många sätt att mäta storleken på ett flygbolag ett är hur många linjer de trafikerar, här kommer de med flest linjer i Europa i september.

Flygplan

Vi har bara tagit med lågprisbolagen och för enkelhetens skull begränsat oss till en topp fem lista. Och i bästa topplistestil så börjar vi med just nummer fem.

5. Jet2

Den brittiska operatören Jet2 har 379 linjer i september, vilket gör den till Europas femte största LCC med denna åtgärd. Enligt Cirium har det för närvarande 10 brittiska baser, varav Manchester har flest flygningar. Destinationsnätverket för Jet2 omfattar 57 flygplatser, där Palma, Teneriffa South, Faro, Alicante och Antalya är de mest trafikerade.

Jet2, lågpris flygbolag

En granskning av dess nätverk avslöjar att Manchester till Palma har fler flyg än någon annan linje denna månad. Den har en typisk 23-veckors service, långt över operatörens systemgenomsnitt på cirka fyra veckor. Den här månaden använder de sig av 737-800, 757-200, A321neo och A330.

4. Eurowings

På fjärde plats kommer Eurowings som hör till Lufthansagruppen. De har 400 linjer, varav 386 är internationella och 14 är inrikes (inom Tyskland). Medan Tyskland är dess ryggrad så har de baser också i andra länder. Den trafikerar 19 flygplatser i Tyskland med Düsseldorf som den mest trafikerade flygplatsen.

Eurowings, lågpris flygbolag

Flygbolaget flyger på cirka 37 länder i Europa, Nordafrika, Kaukasus och Mellanöstern, med Spanien, Italien och Grekland de tre största destinationerna. Intressant är kanske dess trafik på länder som: Irak, Bosnien, Armenien, Georgien, Rumänien samt några till. Men Düsseldorf till Palma är med 60 veckoavgångar nummer ett för bolaget.

3. Wizz Air

ULCC Wizz Air har 776 linjer som berör Europa (baserat på dess olika enheter), vilket innebär att de rankas på tredje plats. Alla utom 16 av dess linjer är internationella. Bolagets enda inrikestrafik finns i Italien, som blev dess toppland under pandemin. Före pandemin låg de på plats nummer 6 i listan.

Wizz Air, lågpris flygbolag

2. EasyJet

På andra plats kommer LCC easyJet. De har 1.018 linjer i september, varav 209 är inrikes. ”Bara” 79 % är internationella, den överlägset lägsta andelen av alla fem operatörer, som alla har 90 % eller mer. EasyJets inrikeslinjer finns i Frankrike, Italien, Portugal och Storbritannien.

Easy Jet, lågpris flygbolag.

Flygbolaget är fortfarande starkt knuten till Storbritannien. Det landet, ett av 33 i nätverket denna månad, står för mer än en tredjedel av deras flygningar. Det har mer än dubbelt så många tjänster från Storbritannien som Frankrike, dess näst mest trafikerade land. EasyJet har 431 brittiska linjer, 384 internationella och 47 inrikes.

Bolagets portfölj omfattar 147 flygplatser på den analyserade månaden, av vilka London Gatwick, Milan Malpensa, Genève, Luton och Bristol är de fem mest trafikerade. Ändå är dess ledande linje mellan Paris Orly och Nice (49 per vecka), som slår Gatwick-Faro på andra plats (44 per vecka).

1. Ryanair

Föga förvånande är ULCC Ryanair nummer ett i Europa. De har 2.398 linjer, långt över dubbelt så många som tvåan EasyJet. Ryanair är så stort att ett av sju kortdistansflyg i Europa flygs med Ryanair. Med tanke på ULCC:s Boeing 737-800 och MAX höga kapacitet så är deras ranking efter passagerarantal ännu större.

Ryanair, lågpris flygbolag.

Ryanair trafikerar 228 flygplatser i 36 länder, varav Italien, Spanien och Storbritannien är de tre viktigaste länderna. De är så dominerande att de där står för 54 % av allt flyg. De hoppas kunna växa till 300 miljoner passagerare under det kommande decenniet .

Medan Irland ”bara” är Ryanairs fjärde största land, förblir Dublin till London Stansted, som förbinder dess två mest trafikerade flygplatser dess bästa linje (56 per vecka). Sex av dess 10 mest trafikerade linjer är mellan Dublin och Storbritannien, en marknad som underbyggde de första åren och som fortfarande är nyckeln till framgången.

Mer relaterat till flygbolag nummer ett i Europa:

Ryanair regerar i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Spaniens centralbank i Madrid.

Spanien behöver 25 miljoner invandrande arbetare

Pensionsavgångarna efter babyboomen närmar sig och Spaniens åldrande befolkning och sjunkande födelsetal sätter pensionssystemet i …