Naturupplevelser och bad i Extremadura

La Garganta de los Infiernos bjuder på extremt vackra naturupplevelser och möjlighet till avsvalkade bad i sommarhettan.

La Garganta de los Infiernos, naturupplevelser.
Los Pilones.

Det är ett naturreservat med det kanske lite avskräckande namnet La Garganta de los Infiernos, som översatt till svenska blir ”Helvetets hals”. Och det är ett extremt område även i det faktumet att det ligger i Extremadura i Cáceresprovinsen, i västra Spanien.

Det är beläget mellan den nordvästra sluttningen av Sierra de Tormantos och den sydöstra sluttningen av Sierra de Gredos och floden río Jerte. I området kan man se många vattenfall och jättegrytor i ett område som kallas Los Pilones. Alla bäckar och vattendrag bildar ett nätverk av biflöden till huvudklyftan och samtliga rinner så småningom ut i floden río Jerte.

De två huvudattraktionerna är 13 stora jättegrytor och ett fantastiskt vattenfall Chorrero del la Virgen, som bäst ses från utsiktsplatsen ”El mirador del Chorrero”. Växtligheten runtomkring är mycket varierande då höjdskillnaderna ligger mellan 300 och drygt 2.000 meter över havet. Här finns både kastanjeskogar och högalpin terräng. De högsta topparna i området är Cuerda de los Infiernillos (2.281 m.) och Cerro del Estecillo (2.290 m.).

Det är särskilt populärt speciellt under sommaren att komma hit och ta ett uppfriskande dopp i de ”iskalla” naturliga poolerna som finns här. Men området är tillgängligt året om.

Besökscentret ligger vid infarten till naturparken.

Det är enkelt att ta sig hit, besökscentret ”El Centro de Interpretación de la Naturaleza” ligger vid infarten till naturreservatet Garganta de los Infiernos. Carretera Nacional 110, Km 368, ungefär 3 km från staden Jerte. Därifrån utgår ett flertal vandringsleder, den mest använda är den som går direkt till jättegrytorna. Det är en enkel promenad på ca 3 km (6 km tur och retur) det är inga problem att gå den med barn. Innan man kommer fram till grytorna kan det vara värt att göra omvägen upp till utsiktsplatsen ”El mirador del Chorrero”. Där kan man beskåda den hänförande utsikten över vattenfallet.

Besökscentret
Besökscentret.

På besökscentret kan man få all erforderlig information både på spanska och engelska, det går också att få guidning om man vill det. För öppettider se besökscentrets webbsida. Det finns också en närbelägen restaurang ”Napoleón Valle del Jerte” och inne i staden Jerte finns fler restauranger och även hotell. Dessutom finns det två campingplatser i området ”Camping Valle del Jerte” och ”Camping Bungalows Rio Jerte”.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …