Bussbolaget Alsa satsar miljövänligt

28 procent av de 2.072 stads- och regionalbussar som Alsa trafikerar i Spanien är redan eko- eller nollutsläppsfordon.

Bussbolaget Alsa
Spaniens största privata bussbolag.

Av de bussar som används i de 44 städer / regioner där bolaget är representerade i Spanien har 579 stycken grön teknik i olika varianter. Elbussar, hybrid- CNG/LNG, vätgas- och flerbränslebussar, både CNG och LPG, detta representerar 27,9 % av dessa bussar. Idrifttagandet av dessa bussar förhindrade 19.639 ton koldioxid till atmosfären under förra året.

Inom området avkarbonisering har företaget genomfört några banbrytande projekt i Spanien. Såsom driften av de första 100 % elektriska autonoma fordonen i öppen trafik i Madrid och Asturien. Uppstarten av den första vätgasbussen som permanent trafikerar en stadslinje i Torrejón de Ardoz (Madrid). Samt den första elbussen som tillhandahåller intercitytjänster.

Francisco Iglesias , VD för Alsa säger. ”Med allt detta fortsätter företaget att främja sitt engagemang för att minska koldioxidutsläppen av rörlighet och bidra till SDGs ”Climate Action” och ”Sustainable Cities and Communities.” Vi fortsätter därför att vidta åtgärder för att uppfylla vårt åtagande att 100 % av stadsbussarna som trafikeras av Alsa i Spanien kommer att ha nollutsläpp till 2035.”

Internationella åtaganden

På internationell nivå kommer Alsa att genomföra tre viktiga kontrakt före slutet av detta år Storstadstrafik i Porto (Portugal). Utbyggnaden av stadstrafik på TPG-nätverket i Genève med elbussar. Samt starten av intercity-tjänster i Saudiarabien.

Fakta om Alsa

1923 Saurer Alsa

Alsa är det största privata bussbolaget i Spanien och 2022 hade de totalt 5.684 bussar, 16.079 anställda och fraktade 553.9 miljoner passagerare. Huvudkontoret ligger i Madrid och de bedriver busstrafik i flera europeiska länder samt Marocko och Kina. Den 20 april i år firade bolaget sitt hundraårsjubileum. Bilden: 1923 Saurer Alsa.

Alsa från 1923 och framåt, en jubileumsvideo.

Mer om alternativa bränslen för tunga fordon.

Medelhavskorridor för elektriska lastbilar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …