Ryanair regerar i Spanien

Sommarsäsongen står runt hörnet och Ryanair har tagit greppet på den spanska marknaden och sopar banan med konkurrenterna.

Ryanair regerar i Spanien
Ryanair tar greppet.

Lågprisbolaget har övermannat alla sina närmaste konkurrenter inklusive Iberia, Vueling och Air Europa. Detta enligt senaste data som släpptes av flygplatsoperatören AENA den 15 juni.

I maj hade Ryanair imponerande 23 procent av marknaden och transporterade nästan 5,8 miljoner passagerare på de 12 spanska flygplatser som de trafikerar.

Vueling hade en förbättring i maj jämfört med förra årets siffror och transporterade 4,1 miljoner passagerare

Iberia hade en bra tillväxt på 17 procent jämfört med siffrorna från förra året och transporterade 1,8 miljoner passagerare i maj.

Air Europa hamnade på fjärdeplatsen med i och för sig anmärkningsvärda siffror. De flög 1.36 miljoner passagerare i maj, vilket överträffar både förra årets siffror och nivåerna före pandemin. Trots potentiella störningar från planerade pilotstrejker, förväntar sig Air Europas chefer en hektisk sommar med 8,5 miljoner platser tillgängliga.

Övriga på tio i topp listan

Utländska flygbolag, inklusive Jet2, Easyjet och Eurowings, gjorde också sina avtryck och var bland de tio bästa flygbolagen under maj. Jet2 transporterade imponerande 883.439 passagerare, medan Easyjet och Eurowings flög 814.438 och 718.842 passagerare till sina destinationer.

Ryanair siktar högt

Med långt gångna planer på att sätta fler flygplan i trafik siktar bolaget på att före årets slut ha transporterat cirka 52 miljoner passagerare.

Alkoholförbud på vissa Ryanairflyg

På förekommen anledning har Ryanair tvingats införa alkoholrestriktioner på flygningar mellan Storbritannien och många spanska destinationer. Det gäller flygningar mellan Storbritannien och Ibiza, Alicante, Barcelona, Palma de Mallorca, Málaga och Teneriffa syd.

Passagerare på väg till dessa hotspots med flygbolaget är nu förbjudna att ta med alkohol ombord, rapporterar Liverpool Echo. Alla passagerares handbagage kommer att genomsökas före ombordstigning. Och all alkohol som köps på flygplatsen kommer att märkas och förvaras i flygplanets lastrum fram till landning. Dessutom kan alla som ertappas med att försöka smyga sprit ombord sparkas av flyget utan återbetalning.

Företaget sa att begränsningen har antagits för att ”prioritera komfort och säkerhet för alla passagerare”. Spanska tjänstemän har tidigare meddelat att ett antal extra åtgärder kommer att vidtas för att ”slå ner” mot turister som inte beter sig. I ett e-postmeddelande till passagerare med bokningar varnade Ryanair: ”Passagerare kommer inte att tillåtas att ta med alkohol ombord och allt kabinbagage kommer att genomsökas vid gaten.

”All alkohol som köps i flygplatsbutiker eller någon annanstans måste packas noggrant i ett lämpligt handbagage. Som kommer att märkas vid gaten och placeras i flygplanets lastrum utan kostnad. För de som har köpt prioriterad ombordstigning eller bara har lite handbagage.”

Tax free shop
Ryanair försöker även få flygplatserna att sluta sälja alkohol.

Flygrelaterat

Resandet med flyg till Spanien ökar.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …