Falska 100 eurosedlar i omlopp

Spansk polis har knäckt en liga som har prånglat ut en miljon euro i falska 100-eurosedlar varvid 14 personer greps.

Polis slå till.
Tillslag i Barcelona. Foto: Inrikesministeriet.

Sedlarna var mycket skickligt gjorda och har passerat oupptäckt av bankomater och andra elektroniska kontrollenheter.

”Sedlarna som producerats av organisationen tillverkades för hand och var av mycket hög kvalitet. De använde speciella bläck, vattenstämplar och olika element utformade för att kringgå upptäcktsmekanismerna”, säger den spanska nationella polisens talesperson Elisa Rebolo.

Gänget som var av pakistanskt ursprung hade sina baser i Barcelona, Rom och Neapel. Polisen uppger att sedlarna distribuerades i Spanien, Italien, Frankrike och Grekland. Polisen grep distributörer på flygplatsen i Barcelona samt på Barcelonas busstation. I båda fallen hade de gripna med sig 70.000 euro i förfalskade sedlar.

Polisens operation som startade i november förra året involverade styrkor i Spanien, Italien och Grekland. Polisarbetet började efter att ett stort antal förfalskade sedlar hade upptäckts i Barcelona. Utredningen samordnades av Europol.

Fler artiklar relaterade till brottslighet i Spanien: BROTT.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …