Starlink sätter press på internetleveranörerna

Starlink

Det verkar som att Elon Musks företag aldrig tröttnar på att sänka priserna på sin satellitbaserade Internettjänst för bostäder i Spanien. Movistar sänkte nyligen sina priser och det har fått Starlink att förstå att för att konkurrera måste de ytterligare sänka sina priser. Vilket de också gör, de halverar priset på utrusningen och levererar den utan fraktkostnad.

Hittills har ett Starlink installationspaket (antenn, installationshårdvaran, kablage och WiFi-routern) haft ett initialt pris på 450 euro. Det priset sänks nu till 225 euro och det handlar inte om hyra ytan det är ett köp av grejorna. De skickar dessutom hem utrustningen till dig utan att debitera någon fraktkostnad. Månadskostnaden för användarna är 40 euro per månad och det är inga långtidskontrakt. Det innebär att Starlink kan ändra villkor och priser vid behov och att du kan avluta när som helst och av vilken anledning som helst.

Vad vi förstår så är sänkningen av priset på installationspaketet en drive och inte en permanent sänkning. Den som är intresserad bör därför inte vänta för länge med att sin beställning.

Täcker nästan hela Spanien.

Hittills har det varit på landsbygden och de platser dit varken fiber- eller mobilförbindelser från operatörer når, perfekta att dra nytta av den här typen av anslutning. På dess officiella webbplats kan du se en karta över satellittäckningen för Internet. I Spanien är den tillgänglig i praktiskt taget hela landet utom en del av Guadalajara, del av Lanzarote, Ceuta och Melilla. Och vad gäller hastigheten så ligger den mellan 50 Mbps och 200 Mbps beroende på områdets täckning.

Alternativ till fiber.

Starlink är ett verkligt alternativ till fiber då den förutom hög hastighet har fördelen med portabiliteten. Det går ju enkelt att ta med sig uppkopplingen då den inte är fysiskt begränsad till en plats.

Det finns en hake.

”Starlink strävar efter att distribuera standarddata bland våra användare på ett rättvist sätt. Om bandbreddsmönstret konsekvent överstiger vad som tilldelats en typisk privatanvändare, kan Starlink vidta nätverkshanteringsåtgärder. Såsom att tillfälligt minska en kunds hastigheter, för att förhindra eller mildra överbelastning av tjänsterna. Bandbreddskrävande applikationer, som strömmande video, spel eller nedladdning av stora filer, är mer benägna att påverkas av sådana åtgärder. Kunder med standardserviceplaner med höga bandbreddsbehov bör överväga att uppgradera till en prioriterad serviceplan”.

Har man högre krav än vad som täcks av standardplanen eller om man är företagskund gäller detta.

Prioriterad åtkomstdata på 40 GB (93 €/månad), 1 TB (180 €/månad), 2 TB (360 €/månad) ) eller 6 TB (1.060 €/månad) är reserverade för företagsnivå.

Mer relaterat till internet i Spanien.

Spanien får betydligt snabbare internet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …