Färre flyg och dyrare biljetter i sommar

Flygpriser till Spanien och andra populära destinationer kommer sannolikt att öka med upp till 10 procent i juli, augusti och september.

Ryanair flygplan
Ryanair Boeing 737.

Det är Ryanair, Europas största lågprisflygbolag som har gått ut med varningen. Men det är inte bara de som drabbas utan många andra flygbolag i Europa och resten av världen står inför samma problem.

Grunden till problemen för flygbolagen är leveransproblem för tillverkarna Boeing och Airbus. Detta har resulterat i kraftigt försenade leveranser och därpå följande kapacitetsbrist hos flygbolagen. Förra sommaren såg vi en ökning av flygpriserna på grund av en uppdämd efterfrågan på resor som möttes med en begränsad kapacitet. Enligt lagen om tillgång och efterfrågan så steg priserna och det är dessvärre samma förhållande denna sommar.

Ryanairs VD Michael O’Leary uttalar sig.

Ryanairs VD Michael O'Leary.

Ryanair kan behöva skära ner sina sommartidtabeller eftersom de väntar på dussintals Boeing Max 737-8200. Dessa plan har försenats på grund av noggrann granskning efter en incident som ett flygplan från Alaska Airlines råkade ut för i januari. Den incidenten handlade om att en dörrplugg lossnade på 5.000 meters höjd (dörrpluggen landade i en trädgård). Som ett resultat av detta förväntas bara 45 av 57 beställda flygplan levereras i tid till sommarsäsongen. Detta resulterar givetvis i en kapacitetsbrist när efterfrågan är som störst.

Dessutom noterar O’Leary att vissa Airbus A320 som tillhör europeiska konkurrenter har fått flygförbud. Något som ytterligare minskar kapaciteten och ger högre priser för flygbolag över hela Europa. Han råder kunderna att vara ute i god tid för att ”säkra de lägsta tillgängliga biljettpriserna”.

Leveransproblemens inverkan på Ryanairs verksamhet är betydande eftersom flygbolaget hade planerat att utöka och erbjuda ytterligare flyg under sommaren. Istället kommer de att behöva förlita sig på leasade flygplan och anpassa sina tidtabeller därefter. Några av bolagets mest trafikerade rutter är Rom-Catania, Rom-Palermo och Rom-London. Där räknar de med att behöva minska passagerarantalet från beräknade 205 miljoner till 200 miljoner.

Övriga flygbolag påverkas också.

Både Wizz Air och Vueling kommer att tvingas lägga ner vissa rutter och ändra i sina tidtabeller i sommar. Eftersom de inte har tillräckligt med flygplan i sommar för att tillfredsställa efterfrågan. Även anda bolag som Lufthansa, Delta och JetBlue förväntas också bli påverkade.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …