Fler än 30 drunknade utanför Kanarieöarna

En mindre båt med cirka 60 migranter ombord har förlist på väg från Västsahara till Kanarieöarna, antalet saknade är inte helt klarlagt.

Två migrationsfokuserade organisationer har kritiserat Spanien och Marocko för att de inte ingripit tidigare för att rädda båtens passagerare. Grupperna, Walking Borders och Alarm Phone, sa att båten rymde cirka 60 personer. Spaniens sjöräddningstjänst bekräftade dödsfallet för två av båtens passagerare, ett barn och en vuxen man. De sa också att en marockansk patrullbåt hade räddat 24 personer.

Hur många som saknas och med största sannolikhet har drunknat är inte helt klarlagt. Walking Borders uppger att det skall röra sig om 39 personer, medan Alarm Phone uppger att 35 saknas. Båten uppges vara en uppblåsbar gummibåt.

Omtvistade vatten

Vad som har försenat räddningsaktionen är att vid tidpunkten för förlisningen befann sig båten i vatten utanför Västsaharas kust. Även om Marocko administrerar en majoritet av den tidigare spanska kolonin, förblir dess suveränitet under tvist och FN listar det som ett icke-självstyrande territorium.

Spaniens statliga nyhetsbyrå EFE rapporterade att ett spanskt räddningstjänstfartyg, Guardamar Caliope, befann sig cirka 46 kilometer, cirka en timmes segling, från båten på tisdagskvällen.

Guardamar Caliope hjälpte inte båten eftersom operationen hade tagits över av Maroccan Rescue Coordination Center i Rabat. Som skickade en patrullbåt som anlände på onsdagsmorgonen, cirka 10 timmar efter att den hade upptäckts av ett spanskt räddningsflygplan, enligt EFE. Marockos inrikesministerium har inte svarat på Reuters begäran om kommentarer och Marocko har inte lämnat någon officiell kommunikation om vad som hände.

En farlig resväg i små överlastade båtar

Kanarieöarna utanför Västafrikas kust har blivit huvuddestinationen för migranter som försöker nå Spanien. Det är numera en mycket mindre andel som försöker ta sig över Medelhavet till det spanska fastlandet.

Den atlantiska migrationsvägen är en av de dödligaste i världen. Försöken att nå Kanarieöarnas stränder innebar att minst 559 människor, inklusive 22 barn, dog 2022. Enligt uppgifter från FN:s internationella migrationsorganisation. Migranterna som använder rutten kommer vanligtvis från flera länder i Afrika söder om Sahara.

Relaterad artikel

Irreguljär migration till Spanien minskar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …