Spanien och Portugal, två grannländer

När det gäller fotboll så är Spanien och Portugal bittra fiender, men utanför fotbollsplanerna kommer de mycket bra överens.

Spanien och Portugal, karta

De två länderna utgör lejonparten av den Iberiska halvön och erbjuder mycket i form av utsökt mat, fina stränder och ett rikt kulturliv. Deras respektive historia är i mångt och mycket sammanvävd eftersom de är grannar.

Men om du bara har tid att besöka det ena landet under din resa, vilket skall du välja? Det finns egentligen inget entydigt svar på den frågan. Eftersom det beror på vad du letar efter, din budget och dina intressen. Här kommer lite information om båda länderna, vilket du än väljer – trevlig resa!

Spanien i korthet

I kraft av att Spanien är ungefär fem gånger större än sin granne, erbjuder Spanien mycket mer att göra och se.

De stora städerna Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla och Málaga är artärerna i landet, där det mesta av det som händer äger rum. Om du vill fly till tystare, mer lantlig terräng kan du åka bil, ta bussen eller köpa en tågbiljett.

Madrid Plaza Mayor
Madrid Plaza Mayor

Nationalparken Aigüestortes är en vacker del av de katalanska Pyrenéerna. Det är känt för sitt dramatiska landskap av berg, träd och sjöar. I den baskiska regionen i norra Spanien talar folket baskiska, och de mest kända städerna är San Sebastian och Bilbao.

Som en del av sin kampanj för att beröva det baskiska folket deras arv, tvingade Franco dem att tala spanska. Som ett resultat försvann språket ett tag innan det kom tillbaka. Baskiskan är för de flesta helt obegripligt, men som tur är kan baskerna även spanska.

San Sebastián - Playa de la Concha
San Sebastián – Playa de la Concha.

Vi kan inte utelämna Balearerna. De fyra huvudöarna är Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera. Kanarieöarna är en annan välkänd arkipelag, som kanske mer är ett resmål under vintern.

Sagrada Familia, El Prado, Alhambra och Mezquita (eller moskén) i Córdoba lockar turister från hela världen. Stränderna utmed Medelhavet, Costa del Sol, Costa Blanca med flera lockar soltörstiga från hela Europa. Atlantkusten Costa de La Luz är ett Mecka för vind- och kitesurfare.

Córdoba - Mezquita
Córdoba – Mezquita

Spanien har det tredje största antalet UNESCO-platser i världen, och är den europeiska porten till Afrika via Marocko. Spanjorerna är generellt sett vänliga och nöjeslystna.

Portugal i korthet

Varför ska du åka till Portugal? Stränder, god mat och det berömda portvinet i Dourodalen är några bra anledningar.

Dourodalen
Dourodalen

Portugals tidigaste dagar formades av olika samhällen inklusive kelterna, iberiska stammar, romarna och morerna. Som ett resultat kan du se rester av dessa kulturer även idag.

Huvudstaden Lissabon går tillbaka 20 århundraden och erbjuder behagligt väder året runt. På grund av dess kustnära läge är mat från havet populärt, särskilt fisk, bläckfisk och en mängd olika skaldjur.

Lissabon
Lissabon

Om du är sugen på mer soldränkt kul, bege dig till Algarve. Förutom de vackra stränderna och vikar, som Praia de Dona Ana, kan du också besöka Benagil-grottan, en unik havsgrotta. Den är bäst att besöka tidigt på morgonen för att undvika folkmassorna, det bästa sättet att ta sig dit är med båt eller vattenskoter. Vissa människor simmar till grottan, men detta rekommenderas inte.

 Praia de Carvoeiro, Algarve
Praia de Carvoeiro, Algarve.

Portugal är mycket stolt över sin portvinsproduktion i Dourodalen. Om du är intresserad av att lära dig hur portvinet görs och dess historia kan du göra en rundtur. De främsta turistattraktionerna här är Pena-palatset, Sao Jorge-slottet, Belem-tornet, och för något lite på den morbida sidan – Capela dos Ossos eller benkapellet.

Portugal har också några populära öar, den välkända turistön Madeira och de mer okända Azorerna med sina nio öar.

Kan du inte bestämma dig för vilket land du skall besöka och inte har tid eller råd att besöka båda på samma gång. Så ta gärna det ena landet ett år och det andra landet nästa år. Spanien och Portugal har så mycket att erbjuda att ett land mer än väl räcker för en semester.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …