Spanien beställer flygplan för havsövervakning

Det spanska försvarsministeriet har beställt 16 Airbus C295 patrullflygplan, kontraktet uppgår till 1,692 miljarder euro.

Airbus C295 flygplan.
Airbus C295.

De nya planen gör det möjligt för Spaniens flygvapen och marinstridskrafter att dels stärka förmågan att bekämpa ubåtar. Men de ökar också förmågan till spaning och övervakning av havet samt för sjöräddning.

”Flygplanet kommer att vara helt designat och tillverkat i Spanien, vilket främjar det nationella industriella försvarets fotavtryck och suveränitet”. Säger Mike Schoellhorn, VD för Airbus Defence and Space. ”Särskilt som Maritime Patrol-versionen är den mest komplexa C295-uppdragskonfigurationen hittills. Ett stort utvecklingsprojekt som kommer att sammanföra den senaste tekniken för att ge en operativ fördel för vår kund”.

Kontraktet inkluderar även utbildningssystem (Full Flight Simulator och Mission System Simulator) och ett initialt logistikstödpaket.

Airbus C295 flygplan, interiör.

C295 MPA

C295 MPA kommer att utföra de uppdrag som utförs av P-3 Orion-flottan, som pensionerades i slutet av 2022. Den kommer att vara utrustad för att utföra ytkrigföring, antiubåts- och underrättelseuppdrag, samt övervaknings- och spaningsuppdrag. Likaså kommer de att kunna bära beväpning som torpeder och andra typer av vapensystem.

MPA-konfigurationen kommer att vara mycket ansluten och kommer att kunna fungera i ett samarbetsläge med andra plattformar inom olika domäner. Flygplanet kan bli ett flygande lednings- och kontrollcenter, vilket ger den spanska försvarsmakten mångsidigheten för att utföra ett brett utbud av uppdrag.

C295 MSA

C295 MSA är den naturliga ersättningen för flygplansflottan CN-235 VIGMA, som har varit i tjänst med den spanska flyg- och rymdstyrkan sedan 2008. Den kommer i första hand att vara utrustad för maritima och landbaserade operationer mot smuggling, illegal immigration och narkotikabekämpningsoperationer. Samt nationella och internationella sök- och räddningsuppdrag. Det kommer att finnas en hög grad av synergi mellan de båda konfigurationerna. Den spanska flyg- och rymdstyrkan driver också en flotta på 13 Airbus C295 i transportkonfiguration. Flygplanet kommer att monteras på Airbus militäranläggningar i Sevilla.

Planet används av många länder, bland andra Finland, Polen och Tyskland.

Spanien har även det större planet Airbus A400M:

Spanien skickar räddningspersonal till Marocko.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa San Cristóbal, Almuñécar.

Vädret i Spanien blir växlande och ostadigt

Väderprognosen för Spanien utlovar ostadigt och omväxlande väder under början av mars med både blåst, …