De bästa och de sämsta flygbolagen

Den ledande spanska konsumentorganisationen OCU har publicerat en undersökning baserad på de 37 mest populära flygbolagen.

Luxair, flygplan.
Luxair, bäst i undersökningen.

Undersökningen bygger på erfarenheter från nästan 20.000 resenärer från 11 olika länder. Den har gjorts ”för att ta reda på vilka som är de mest uppskattade flygbolagen, de med de mest nöjda resenärerna på grund av deras punktlighet, service och bekvämligheter”, framhåller organisationen på sin hemsida.

Resenärerna i undersökningen reste till 78 % på fritiden och endast 15 % gjorde det i jobbet. Dessutom flög två av tre resenärer från juni till oktober, flest resenärer var det i september (21%). De flesta (64%) köpte sin biljett online, för det mesta från flygbolagens webbplatser.

Flygningarnas punktlighet, personalens goda service, bekvämligheterna och faciliteterna både när man köper en biljett online och på själva resan, visar på de bästa flygbolagen.

De bästa flygbolagen enligt OCU:

  • Luxair
  • Emirates
  • Qatar Ariways
  • Binter Canarias

Enligt OCU utmärker sig ovanstående för bra webbsidor, professionell personal, bra upplevelse ombord och snabba incheckningar.

De sämsta flygbolagen enligt OCU:

  • Aer Lingus
  • Wizzair
  • Ryanair
  • Vueling Airlines

Ovanstående ”dåliga” flygbolags brister handlar både om brister i tjänsten och dålig punktlighet.

De bästa och de sämsta flygbolagen.

Som undersökningen påpekar är de spanska flygbolagen ”utöver Binter Canarias, Air Europa, Iberia Express och Iberia bland de 20 bästa”. Volotea befinner sig i mitten av tabellen, medan Vueling Airlines förekommer bland företagen med lägst betyg: ”I dess fall, framför allt på grund av biljettpriset och problemen med bagage, samt den låga tillfredsställelsen med punktligheten på deras flygningar”, enligt OCU.

Undersökningen påpekar också att en av fyra flygningar orsakade problem av något slag. Samt att ankomstförseningar som drabbade 19 % av de tillfrågade, är det vanligaste problemet. Följt av inställda flyg (4 %). Andra mindre frekventa incidenter är de relaterade till förlust av eller skada på bagage (2 %), missat anslutningsflyg (2 %) samt överbokning (1 %) och nekad ombordstigning (1 %).

Hela undersökningen (på spanska) finns här: Las compañías aéreas más valoradas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …