Fyra döda efter flygplanskollision

Två ultralätta flygplan kolliderade i luften ovanför ett skogsområde strax intill Moià flygplats nära Barcelona i Spanien.

Moià El Prat flygplats
Moià El Prat Airport.

Flera ögonvittnen larmade räddningstjänsten vid elvatiden på morgonen då man trodde att endast ett flygplan hade störtat efter kollisionen. En GRAE räddningshelikopter och fyra grupper med brandmän skickades till området.

Flygplanet hittades i ett område nära Fàbrega. Flygplanet hade fattat eld och lågorna spred sig till den omgivande vegetationen. När lågorna väl hade släckts hittade räddningsteamen två kroppar inuti det ultralätta flygplanet.

Senare, runt två på eftermiddagen, kom ett andra larm från flygplatsen som sa att de hade förlorat radiokontakten med ett annat flygplan som troddes vara inblandat i händelsen. Fyra brandkårer sattes in i sökandet efter det andra flygplanet. När den äntligen lokaliserades hittades ytterligare två personer döda inuti.

Det andra planet kraschade cirka 300 meter från det första, men det hade ”dolts av orografin”(naturförhållanden), förklarade räddningstjänsten. Flygplatsen sa att varje flygplan flögs av en instruktör och elev.

Mossos d’Esquadra, den regionala polisens tekniska enhet för flygsäkerhet (UTSA) undersöker orsaken till kraschen. I samarbete med Spaniens undersökningskommission för olyckor och incidenter för civil luftfart (Ciaiac).

I juli förra året dog också piloten på en annan liknande typ av flygplan nära samma flygplats. Det hände då en 74-årig man kraschade när han försökte landa på banan.

En video från händelsen:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …