Doftgran kan ge dryga böter

Att hänga något på bilens backspegel är inte tillåtet i Spanien, ett hängande föremål kan ge böter på 200 – 500 euro.

Doftgran
Doftgran eller något annat hängande på backspegeln är olagligt.

Ett av de vanligaste tillbehören i bilen är doftgranen, den finns över hela världen under namnen: Wunder-Baum, Little Trees eller Arbre Magique. Det är samma produkt men under olika namn i olika länder och den har funnit i över 60 år. Men att hänga den eller något annat på backspegeln är inte tillåtet.

Trots att det är ett litet och mjukt föremål som man tycker inte skulle orsaka några problem, så är sanningen det att det gör den dessvärre. Både doftgranen, armbanden, radbanden, dockorna eller tärningarna kan hindra förarens sikt.

Dessa omständigheter regleras av de allmänna trafikbestämmelserna som uttryckligen anger att det är förbjudet att framföra ett fordon där föraren inte kan ha full sikt genom glasytan. Likadant kan svängningarna av hängande föremål på backspegeln orsaka synsvårigheter och även ställa till något vid en plötslig manöver.

Generaldirekoratet för trafik (DGT) har gått ut med en påminnelse om att ett sådant föremål kan ge 200 euro i böter. I den händelse av att föremålet är så felaktigt placerat eller så stort att det riskerar att skada fordonets inre eller föraren ökar beloppet till 500 euro samt förlust av fyra poäng på körkortet.

DGT logotype

Relaterade trafikartiklar:

Felaktig användning av daschcam kan bli dyrt.

Smidig app från trafikmyndigheten i Spanien.

Spaniens regler för körkort ändras.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …