H&M stänger många butiker i Spanien

Den välkända multinationella detaljhandelskedjan H&M har tillkännagett planer på att stänga 28 butiker runt om i Spanien.

H&M butik.

H&M lade fram en plan i fredags (26/1) för att inleda en kollektiv uppsägningsprocess i Spanien som påverkar 588 anställda. Denna kraftiga besparingsplan innebär också att 28 butiker måste stängas. Detta motsvarar en fjärdedel av alla H&M butiker i Spanien.

I juni 2023 var det lönekonflikter och 4.000 H&M-anställda över hela Spanien deltog i protester och strejker. Dessa strejker som var särskilt betydande den 20, 22 och 26 juni, syftade till att säkra bättre löne- och arbetsvillkor.

Fackets krav och tidigare tvister.

Fackföreningar har varit högljudda med sitt ogillande. ”H&M:s personal förtjänar en förbättring av arbets- och lönevillkor”, hävdade de. Denna konflikt går tillbaka till 2021, med en tidigare kollektiv uppsägning som påverkar arbetarnas timmar och anställningskontrakt. Fackföreningarna lyfte fram den överdrivna arbetsbelastningen på grund av underbemanning, särskilt när försäljningen ökade.

H&M nämnde organisatoriska, produktiva och ekonomiska faktorer för dessa nedskärningar, efter en liknande process på deras kontor i Barcelona.

Förhandlingarna om den senaste omgången av uppsägningar kommer att inledas i september 2024. Enligt 2023 års kungliga förordning måste företaget informera arbetsmarknadsmyndigheterna sex månader före eventuell stängning av arbetsplatsen.

Kamp för att bevara jobben.

Fackföreningar

CCOO-facket, anser H&M:s nuvarande strategi som överdrivet hård och förespråkar alternativ till förlust av arbetstillfällen. Deras mål är att förhandla med H&M för att bevara så många positioner som möjligt, mot bakgrund av de betydande nedskärningar som redan gjorts 2021.

H&M

Hennes & Mauritz AB, förkortat H&M etablerades 1947 och är ett svenskt börsnoterat bolag med huvudkontor i Stockholm. Företaget beskriver sin affärsidé som ”mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt”. Företaget finns idag representerat i 79 länder världen över och har totalt cirka 150.000 anställda. Mer information på företagets koncernwebbplats. Det finns också en speciell webbplats för Spanien: H&M España.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …