Strejkvarsel på H&M i Spanien

Butiksarbetarna kräver högre löner och mindre arbetsuppgifter enligt ett uttalande från landets två största fackföreningar den 12 maj.

H&M Spanien
H&M finns i 69 länder.

Strejkerna som har utlysts av fackföreningarna CCOO och UGT kommer att äga rum den 20, 24 och 26 juni. Det är datum som sammanfaller med starten på sommarsäsongen 2023 i de spanska butikerna.

Omkring 4.000 butiksbiträden kommer att lägga ner arbetet under de första fyra timmarna på den första strejkdagen. De planerade protesterna följer efter flera resultatlösa möten mellan fackens representanter och arbetsgivaren under de senaste månaderna.

Strejkvarsel från CCOO och UGT

”Vi har bett företaget att förbättra löner och arbetsvillkor för personalen, och efter alla dessa månader har företaget inte svarat på våra propåer”. Säger representanter för fackföreningarna utan att lägga till fler detaljer om lönekraven.

Butiksarbetarna klagar också över alltför långa arbetstider i butikerna då anställda tvingas täcka upp för lediga kollegor. Situationen ”kan inte längre tolereras” nu när sommarrean börjar, enligt uttalandet. ”Vi har planerat demonstrationer så att företaget förstår missnöjet som finns bland personalen”, tillade fackföreningarna.

Koncernen H&M – Senaste nytt

Glädjesiffror från den spanska konkurrenten Inditex gav en skjuts även åt H&M:s aktiekurs. Men Inditex ses som ett undantag och förväntningarna på H&M:s försäljning som presenteras den 15 juni är lågt ställda. ”Förväntningarna har kommit ned en bit”, säger Daniel Schmidt på Danske Bank. Delårsrapporten från den svenska modejätten dröjer ytterligare några veckor.

Konkurrenten Inditex har redan höjt lönerna i år

I december förra året gick H&M med på att betala en bonus på 500 euro till butiksarbetare i Spanien och Portugal. Efter det att ärkerivalen Zara-ägaren Inditex erbjudit en bonus på 1.000 euro till sina butiksbiträden i Spanien.

Tidigt i år gick Inditex med på en 20-procentig ökning av genomsnittslönerna för butiksarbetare på Zaras hemmamarknad i Spanien. Som ett svar på arbetarnas krav på högre lön för att kompensera för stigande konsumentpriser.

Zara

Artiklar relaterade till mode

Ett världsledande spanskt storföretag gör rekordvinst.
Primark lanserar modern webbsida i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …