IAG investerar 6 miljarder euro i Spanien

International Airlines Group IAG kommer att investera 6 miljarder euro under de kommande fem åren i nya flygplan med lägre utsläpp.

Iberia ingår i IAG.
Iberia ingår i IAG.

Flygbolagskoncernen IAG som består av Iberia, Aer Lingus, Vueling, Level, British Airways och IAG Cargo skall modernisera sin flygplansflotta. De kommer i och med detta att främja sitt engagemang för avkarbonisering rapporterade tidningen Expansión i fredags.

Detta är ett av budskapen som flygbolagskoncernens vd, Luis Gallego, förmedlade till premiärminister Pedro Sánchez vid deras möte i La Moncloa. IAG har dessutom redan investerat 5 miljarder euro i Spanien under de senaste fem åren.

Specifikt vill den brittiska Hispanic-gruppen fokusera på att introducera nya flygplan som släpper ut mindre än flygplanen de ersätter. Dessutom på att förbättra kundupplevelsen, på innovation för att transformera verksamheten och på inköp av alternativa bränslen (SAF). Dessa bränslen kommer då att representera 10 % till 2030, i enlighet med IAG:s åtagande. Detta är fyra punkter över EU:s mandat för slutet av detta decennium.

Enligt IAG så inkluderar detta belopp inte de 400 miljoner euro som Iberias moderbolag kommer att behöva betala, för att slutföra köpet av Air Europa. Detta köpet förväntas gå vidare till fas 2 i en detaljerad studie senare denna veckan. Där de kommer att lägga fram sitt förslag till åtgärder för att garantera konkurrens på vissa linjer efter sammanslagningen.

Air Europa köps av IAG
Air Europa köps upp av IAG.

Personalbekymmer och strejker

Däremot rapporterar Expansión att det spanska flygbolaget Iberia, ingående i IAG, och fackföreningarna återupptar förhandlingarna med markpersonalen. Om den framtida anställningen av de 4.000 anställda som fruktar att bli subrogerade av andra företag och som i princip måste behålla sina arbetsvillkor till slutet av 2025. Iberia kommer att överlämna minst 1.000 av sina 8.000 anställda i området till andra företag efter att ha förlorat licensen för marktjänster till tredje part på åtta spanska flygplatser. Inklusive fyra av de fem största (inte Madrid). Tjänster som berörs är incheckning, boarding samt hantering av bagage och last. Det slutliga antalet kommer att bero på resultatet av förhandlingarna.

Strejker har förekommit angående ovanstående konflikt och det är inte uteslutet att vi får se fler av den varan. Förutsatt att förhandlingarna inte går i lås.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …