Strejk på spanska flygplatser trettondagshelgen

Förhandlingarna mellan markpersonalen och Iberia har brutit samman och blir det inte en uppgörelse i sista minuten utbryter strejk.

Iberia Airbus A350-941
Iberia Airbus A350-941.

Det var först varslat om strejk för både jul, nyår och trettondagshelgerna men efter medling av Spaniens regering sköts den upp. Den har nu dessutom utvidgats, det var från början fackföreningarna UGT och CC.OO som utlyste strejken. Nu har även fackföreningen USO anslutit sig till strejkvarslet.

Strejken som har varslats gäller Iberias markpersonal den 5, 6, 7, och 8 januari 1024. Strejken gäller alla de tjugonio flygplatserna som betjänas av Iberia Airport Services. Tjänster som berörs är incheckning, boarding samt hantering av bagage och last. Strejken kommer att påverka tusentals passagerare och i praktiken alla flygbolag.

Iberia anser strejken oansvarig och har uttryckt sin besvikelse över situationen. De säger att det upplägg som företaget vill ha inte riskerar jobbet för en enda arbetare, men att motpartens förslag är olönsamt.

Roten till konflikten

Konflikten uppstod efter att Iberia Airport Services förlorade hanteringstjänsten på åtta av landets största flygplatser. (Barcelona, Palma de Mallorca, Málaga, Alicante, Gran Canaria, Teneriffa södra, Ibiza och Bilbao). Även om de behöll Madrid i anbudstävling som flygplatsbolaget Aena höll i september förra året. Detta tvingar arbetarna på var och en av flygplatserna där Iberia kommer att sluta verka att överföras till de vinnande företagen på varje plats.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …