Formel 1 till Madrid från 2026

Madrid kommer att vara värd för Spaniens Grand Prix från 2026 till 2035, däremot är det oklart om Barcelonas framtid i F1-kalendern.

Formel 1.
Formel 1 i Malaysia.

Det byggs en helt ny bana i Madrid.

Den nya 5,47 kilometer långa banan kommer att byggas i och runt Madrids kongresscenter IFEMA där det också årligen hålls flera stora mässor. Bland andra den stora turistmässan FITUR. Banan kommer att innehålla 20 kurvor och vara både en gatubana och en traditionell bana, säger arrangörerna i ett uttalande. Den nya banan kommer att ha utmärkta förbindelser med staden både via tåg och tunnelbana.

Det kommer att finnas kapacitet att ta emot över 110.000 åskådare per dag, vilket kan öka till 140.000 under den första halvan av avtalet. Detta ”gör Madrid till en av de största platserna på F1-kalendern”, enligt uttalandet.

Stefano Domenicali.

”Madrid är en otrolig stad med stort sport- och kulturellt arv. Med dagens tillkännagivande börjar ett spännande nytt kapitel för F1 i Spanien,” sa F1-presidenten Stefano Domenicali. Domenicali betonade vikten av dessa långsiktiga affärer för sportens stabilitet och framtida planering.

Evenemanget förväntas skapa 8.200 jobb och öka Madrids bruttonationalprodukt med över 450 miljoner euro. ”Madrid strävar inte bara efter att vara värd för ett Formel 1 Grand Prix, vi vill vara värd för det bästa Formel 1 Grand Prix i världen”. Sa Madrids borgmästare Jose Luis Martinez-Almeida vid den officiella presentationen av evenemanget.

 Jose Luis Martinez-Almeida.

Spanien har en Formel 1 historia.

Det sista F1-loppet i Madrid-regionen var 1981 på Jarama-banan. Barcelona har varit hem för F1 i Spanien i över tre decennier, sedan de ersatte Jerez, som arrangerade Spaniens Grand Prix 1986-1990. Spanien var också värd för Europeiska Grand Prix på en gatubana i Valencia 2008-2012.

Barcelonas framtid i Formel 1.

Barcelonas kontrakt löper ut när Madrids tar vid och diskussioner pågår om en eventuell förlängning. Det hålls inte för osannolikt att Spanien kan härbärgera två lopp i framtiden då ledningen för Formul 1 har en bra relation med staden. Spanien ses som en bra marknad för sporten och det spanska TV-bolaget DAZN har tecknat avtal till slutet av 2026.

Det ökade fokuset på Formel 1 i Spanien förstärks också av de spanska förarna Fernando Alonso och Carlos Sainz.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …