Imam och arabisklärare gripen i Madrid

Guardia Civil har arresterat en arabisklärare och imam som radikaliserade och rekryterade minderåriga till Islamiska staten (IS).

Imam och arabisklärare grips.

Den gripne är en 44-årig man, imam i en moské i Madrid, som utnyttjade sitt undervisningsarbete för att radikalisera unga människor. I sina tal berömde han de som var självmordsbombare och arbetade för att rekrytera möjliga kandidater till IS.

Utredningen inleddes förra året efter att ha upptäckt en person i Madrid kopplad till jihadistisk ideologi som utförde indoktrineringsarbete på minderåriga. Dessa aktiviteter gick inte obemärkt förbi inom samhället där de utfördes. Det genererade en konflikt som gjorde att den 44-årige mannen tvingades lämna moskén och fortsätta med arbetet i privata miljöer.

Den gripne försvarade en våldsam religionsvision för de minderåriga på samma sätt som de viktigaste jihadistiska terroristorganisationerna. I sina tal hyllade han självmordsbombarna som legitima personer i kampen mot judar, kristna och avfällingar. Dessa teorier presenterades i de klasser som mannen höll för minderåriga som ett exempel på det beteende som alla muslimer ska följa.

Imam och arabisklärare förs bort.

Radikalisering och rekrytering till terrorism ett framväxande problem.

För närvarande är terroristrekrytering av unga människor ett av de framväxande fenomenen globalt inom området jihadism. Det är ett faktum som upptäckts i andra nyligen genomförda utredningar av Guardia Civil som en oroande trend som måste åtgärdas.

Arbetet har utförts av Guardia Civils utredare, tillsammans med aktivt deltagande av analytiker från Europol. Det har gjort det möjligt att samla alla ledtrådar och bevis för den gripnes påstådda terroristaktivitet. I aktionen mot mannen har det genomförts två husrannsakningar där datorer har omhändertagits för vidare analys. Manne har ställts inför en domare vid den nationella domstolen i Madrid och blivit häktad.

Den gripne lastad för avfärd.
Den gripne förs bort.

Sedan höjningen av hotnivån för terrorism till nivå 4 den 26 juni 2015 har Guardia Civil förstärkt alla utredningar inom området radikalisering och indoktrinering.

Källa är Civilgardets Informationstjänst och leds av Centralinstruktionsdomstolen nummer 2 och Riksdomstolens åklagarkammare. Samtliga bilder tillhandahålls av inrikesministeriet.


Fler artiklar om brottslighet i Spanien finns i vårt arkiv: Brott.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …