Nya regler för elsparkcyklar från 2024

Från och med den 22 januari 2024 måste alla elsparkcyklar och andra enpersonersfordon i Spanien leva upp till nya direktiv från DGT.

Elsparkcyklar

Elskoterns ankomst har i allmänhet inneburit bra nyheter. Enligt mobilitetsappen Free Now skedde under 2022 en ökning av användningen av skotrar, bildelning, el-motorcyklar och elcyklar med 585 %.

Men alla nyheter är inte bra. En rapport utförd av Fundación Mapfre om olyckor med elektriska skotrar avslöjar en oroande verklighet. Och enligt uppgifterna som hanteras av försäkringsbolaget beror 34 % av huvudskadorna bland minderåriga på användningen av elektriska skotrar. Dessutom avslöjar de också att bara mellan januari 2021 och september 2022 dog 13 personer i olyckor med dessa fordon.

Alla fordon av dessa slag som säljs måste vara tillverkade av godkända tillverkare och vara av de modeller som listas av det spanska trafikverket DGT. Listan finns här.

Det innebär att efter den 22 januari 2024 kommer skotrar som inte har det officiella certifikatet inte att få säljas i Spanien. Den som är intresserad av att köpa en skoter bör med andra ord först kontrollera vilka märken och modeller som är godkända för försäljning.

Det nya DGT-certifikatet kommer att garantera säkerheten för användare av de så kallade ”personliga mobilitetsfordonen”. Certifikatet bevisar att de uppfyller vissa tekniska egenskaper. Som att ha en maxhastighet på 25 kilometer i timmen och att ha ett system som hindrar manipulering av både hastighet och kraft. Det kommer också att certifiera bromssystemet. De skall vara två oberoende bromsar med en retardation på mer än 3,5 meter per sekund och en manuell parkeringsbroms. Dessutom kommer det också att kontrolleras att skotern har reflexer fram, bak och på sidorna. Samt ett bromsljus som är differentierat från bakljuset.

Syftet med detta nya certifikat, enligt DGT är ”att säkerställa trafiksäkerheten och skyddet för föraren och andra trafikanter. Samt att garantera att personliga mobilitetsfordon som säljs på marknaden har en lägsta kvalitets- och hållbarhetsgaranti”.

Relaterat: Elektriska skotrar förbjuds på spanska tåg.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …