Inflationen i Spanien faller

Priserna på mat och bränsle sjunker i Spanien och med det så bromsas också inflationens härjningar upp för konsumenterna.

Inflationen faller i Spanien

Spaniens statliga statistikbyrå INE har bekräftat att inflationen minskade till 3,2 procent på årsbasis i november. En minskning som framförallt beror på att mat och bränslepriserna har stabiliserats och även i viss mån sjunkit.

Inflationen på matpriserna låg på 9 procent och även om detta fortfarande är långt över vad det var före den globala krisen orsakad av kriget i Ukraina. Vem som helst kan nu se en skillnad när man handlar varor som bröd, mjölk, ägg och ost.

Kärninflationen.

Om vi tar bort kostnaderna för energi och obearbetad mat från beräkningarna så nådde novemberinflationen fortfarande 4,5 %. Det är visserligen långt från de 2 % som är det mål som regeringen satte upp i början på detta året. Men det är också den lägsta siffran som har noterats sedan april i år.

Matpriserna.

Vissa produkter är fortfarande otroligt mycket dyrare än vad de borde vara, men allt beror inte på inflationen. Torkan har gjort att vissa jordbruksprodukter har stigit kraftigt. Olivolja var till exempel chockerande 66,7 % dyrare förra månaden än samma månad 2022. Riset har stigit med 17,1 %, baljväxter och andra grönsaker med 16,8 %, konfektyrprodukter, frukt och grönsaksjuicer 16,6%.

I oktober blev Spanien trea i prishöjningsspiralen på livsmedel inom EU. Det berodde delvis på den brutala höjningen av priset på olivolja, men också på andra faktorer som är svårare att peka på. De fortfarande höga livsmedelspriserna har fått regeringen att förlänga momssänkningen på dagligvaror till juni 2024. Detta bör göra att vi kan undvika en ny inflationsökning i januari. Det är heller inte uteslutet att momshöjningen förlängs ytterligare om det finns behov för det.

Bränsle och energikostnader.

Här finns det faktiskt goda nyheter, vissa viktiga produkter har sjunkit i pris. Framförallt var bränslepriset 2,1 % lägre i november i år än i november förra året. Dieseln noterade en minskning med 5,7 % jämfört med föregående år. Även om bensinen gick upp 2,7 % så är det totalt sett en betydande minskning.

Elpriset var en huvudvärk för många 2022, men det har sjunkit med 13,6 % under de senaste 12 månaderna. Även om elräkningarna har minskat i summor under 14 månader så har takten i minskningarna definitivt börjat avta.

Regeringen har nu att ta ställning till om de skall använda dessa data för att förlänga någon av energiåtgärderna efter den 21 december. Tydligen finns det medel i statens kassa, men att använda dem till subventioner kan leda till reprimander från Bryssel. Eftersom EU i flera månader har propagerat för att medlemsstaterna snarast skall avsluta denna typen av stödåtgärder.

Men det är inte alls otroligt att Spanien ändå förlänger stödåtgärderna eftersom Tyskland med flera andra länder gör det. Dessa länderna är betydligt mer påverkade av effekterna av Ukrainakriget och har meddelat att de skall förlänga skattesänkningarna på energi in i nästa år.

Relaterat till Spaniens ekonomi:

Spaniens ekonomiska tillväxt ökar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …