Spaniens ekonomiska tillväxt ökar

EU-kommissionen förutspår att den spanska ekonomin kommer att växa dubbelt så mycket som grannländerna Frankrike och Italien.

BNP 2023-2024 ekonomi

EU-kommissionen förutspår att den spanska ekonomin kommer att växa dubbelt så mycket som grannländerna Frankrike och Italien.

Den här veckans goda nyhet från Bryssel är att EU-kommissionen har reviderat upp tillväxtprognosen för Spanien 2023. I måndags den 11 september bekräftade Bryssel att Spaniens BNP (bruttonationalprodukt) bör öka med 2,2 % före årets slut.

Generellt sett, om man antar att inflationen är någorlunda under kontroll så betyder det att både befolkningen och företagen får det bättre.

Om EU:s prognoser håller i sig så kommer Spanien att vara den europeiska ekonomin som växer mest under 2023. Den överskrider därmed genomsnittet inom euroområdet med 0,8 %. Dessutom kommer landets ekonomiska återhämtning mer än fördubblas jämför med Frankrike (1 %) och Italien (0,9 %). Övriga stora ekonomier ligger ännu sämre till: Nederländerna och Polen (0,5 %), för att inte tala om Tyskland som backar (-0,4 %). För Sveriges del ser det dessvärre sämre ut med en förväntad minskning av BNP under 2023 med -0,8 %.

Inflationsprognoser

EU har också uppdaterat sina inflationsprognoser för de sex stora ekonomierna. Community Executive tror nu att inflationen i Spanien 2023 kommer att landa på 3,6 %. Vilket är lägre än vad som förväntades för fyra månader sedan och långt under de 6,5 % som förutspåtts för hela euroområdet.

Paolo Gentiloni talar ekonomi.

Även om dessa siffror utan tvekan är positiva för Spanien så varnar EU för att andra halvan av året kommer att bli sämre. Eftersom turismen avtar och efterfrågan på spansk export minskar. Till detta kommer ECB:s räntehöjningar som kommer att sätta press på familjerna genom att öka kostnaderna för bolån. Bilden: EU-kommissionär Paolo Gentiloni håller presskonferens den 11/9-2023.

Den spanska statliga statistikbyrån (INE) bekräftar att inflationen har stigit för andra månaden i rad. Men detta är till största delen beroende på ökade bränslepriser. Medan priserna på maten har dämpats något, men trots det är maten fortfarande 10,5 % dyrare än vid den här tiden förra året. Spaniens regering bekräftade häromdagen att den låga momsen på mat fortsätter året ut, mer om matmomsen här.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …