Spanien begränsar antalet semesterlägenheter

Regeringen i Spanien vill begränsa antalet semesterlägenheter i ”stressade ” områden efter vågor av protester mot massturismen.

Semesterlägenhet

Bostadsminister Isabel Rodriguez sa på torsdagen att hon kommer att ingripa för att begränsa turistlägenheter i delar av landet eftersom ”det skadar rätten att få tillgång till bostäder”. Landets 17 regioner har ingen definition av vad som är ett ”stressat” område. Men Rodriguez deklaration signalerar regeringens avsikt att åsidosätta lokala beslutsfattare om det skulle behövas.

Isabel Rodriguez

Rodriguez talade i Cadena Ser Radio och hänvisade specifikt till Madrid, där det finns över 14.000 turistlägenheter. ”Detta är mer än Operation Camp som är det största främjandet av allmännyttiga bostäder någonsin. Jag vill inte att Madrids centrum ska vara en nöjespark, utan förbli en stad”, sa hon. Ministerns förklaring kommer dagar efter att premiärminister Pedro Sanchez tillkännagav planer på att bli av med Golden Visa-programmet. Det som ger spanska uppehållstillstånd till icke-EU-medborgare som köper fastigheter värderade till över 500.000 euro.

Det har också varit protester nyligen på Teneriffa över ”överdriven” turism. Isabel Rodriquez sa att det finns 300.000 turistlägenheter i Spanien – ”mycket mer än vi kan bygga”. Hon påpekade att det finns regioner som Andalusien, Katalonien och Kanarieöarna som vidtar åtgärder men betonade att ”staten” också kan ingripa. ”Vi kommer att agera på ett exakt och målinriktat sätt eftersom turistuthyrning i vissa regioner är en möjlighet för turistdynamik. Men det måste regleras enligt den mångfalden”, tillade hon.

Rodriquez försäkrade också att regeringen inte gör politik av frågan. Premiärminister Pedro Sanchez kommer att ha ett möte med representanter för fastighetssektorn, banker och fackföreningar för att diskutera Spaniens bostadsproblem. Endast 2,4 % av bostäderna i landet är offentliga, jämfört med ett genomsnitt på 9 % i Europa. ”Det finns en brist på 1,5 miljoner offentliga bostäder, som om det hanteras rätt skulle göra det möjligt för oss att få mer överkomliga hyres- och försäljningspriser,” sa Rodriguez.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …