Katastrofturister riskerar livet

Den stora naturbranden i Valenciaregionen är fortfarande okontrollerad och brandbekämpningen försvåras av närgångna åskådare.

Polisen har bland annat fått ta itu med en grupp på 14 cyklister som som försökte komma riktigt nära branden. Myndigheterna ber nu alla ”katastrofturister” att hålla sig borta från området eftersom de riskerar både sina egna och andras liv.

Detta är säsongens första stora naturbrand i Spanien och den har så här långt ödelagt 4.000 hektar mark sedan den startade i torsdags i Villanueva de Viver, i Castellón, en stad som gränsar till Teruel. Över 1.500 personer har fått evakuerats från sina hem, men under söndagen kunde cirka 250 av dem återvända hem.

Men idag måndag står brandbekämparna inför den hittills mest komplicerade dagen på grund av kraftiga vindbyar på upp till 70 kilometer i timmen och låg luftfuktighet (under 20%). De fokuserar sina ansträngningar på två kritiska punkter, Arenós-reservoaren och området nära Montán, i Maigmona-ravinen.

Huvudsyftet nu är att försvara länsväg 195 från lågorna. Om branden övervinner denna väg, som förbinder de evakuerade städerna Montán och Montanejos i Castellón, kommer det att bli mycket svårt att förhindra att elden kommer in i naturparken Sierra de Espadán, ett stort reservat av korkekar.

En utredning pågår för att fastställa brandorsaken. En ovanligt torr vinter i delar av södra Europa har väckt oro för att det kan bli en upprepning av förra årets förödande skogsbränder. Vädret längs Spaniens nordöstra Medelhavskust är torrare och varmare än vanligt i vår, vilket ökar risken för bränder, enligt meteorologiska byrån Aemet. Förra året förstördes 785.000 hektar i Europa, vilket är mer än dubbelt så mycket som årsgenomsnittet de senaste 16 åren.

En aktuell video:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …