Betalning med mobiltelefon ökar

42 procent av spanjorerna säger att de använder sina mobiltelefoner för att betala för sina inköp, vilket är en klar uppåtgående trend.

Betalning med mobiltelefon
Betalning med mobiltelefon.

Detta avslöjas i den tredje upplagan av ”Study of Mobile Payment Trends in Spain”. Utarbetad av det spanska teknologiföretaget Pecunpay i samarbete med Visa. Rapporten belyser ökningen med fem procentenheter jämfört med 2021 och med åtta jämfört med 2020. Dessa uppgifter bekräftar den uppåtgående trenden i användningen av telefon som betalningsmetod i Spanien.

Studien visar att spanjorernas favoritbetalningsmetoder i första hand är kort (kredit- och betalkort). Detta anges av 55,7 % av de tillfrågade. På andra plats kommer kontanter, valda av 24,8 % av de tillfrågade. På tredje plats väljer 18 % av de tillfrågade mobila betalningar som sin föredragna betalningsmetod för sina köp.

Ungdomar föredrar mobilbetalningar

I detta avseende är det ungdomar mellan 18 och 29 år som mest väljer mobil som sitt favoritbetalningsmedel (91 %). Med genomsnittliga dagliga betalningar på högst 25 euro. Regionalt sett är det personer från Extremadura (97,4 %) som säger att de använder mobilbetalningar mest i stora butiker. Tätt följt av de från Kantabrien (96 %) och Andalusien (94,5 %).

Mobila betalningar, alltmer integrerade i spanjorernas dagliga liv

Mobiltelefonen har blivit ett oumbärligt verktyg i spanjorernas dagliga liv, inklusive för vardagsinköp. 7 av 10 användare som gör mobilbetalningar säger att de gör det regelbundet. En vardaglig användning som återspeglas i beloppen på köpen. Där den genomsnittliga dagliga mängden mobila betalningar blir allt lägre och uppgår till 50 € för 81 % av de tillfrågade.

Antonio García Cruz

Antonio García Cruz, VD för Pecunpay säger: En av huvudorsakerna har varit den snabba acceptansen av dessa betalningar i de flesta företag. Fördelarna har tagits emot väl av användarna och nu kräver de det för nya användningsområden. Något som utan tvekan kommer att öka användningen ännu mer”.
När det gäller de främsta fördelarna visar studien att hälften av de tillfrågade lyfter fram snabbhet och enkelhet som de främsta fördelarna med att göra köp via mobilen. Svaren pekar också på ökad kontroll över utgifterna och säkerhet som positiva egenskaper med att göra mobila betalningar.

Visa Spanien kommenterar

Eduardo Prieto, landschef för Visa i Spanien, tillägger att ”Spanjorer fortsätter att använda sig av digitala betalningar och särskilt mobila betalningar. Vilket lyfter fram bekvämligheten och säkerheten de erbjuder. Vi har investerat 9 miljarder euro i teknik under de senaste fem åren och har 1.000 cybersäkerhetsspecialister som sköter säkerheten 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

Eduardo Prieto

Dessutom forskar vi för att upprätthålla de högsta säkerhetsstandarderna med teknologier som tokenisering, som döljer och nedvärderar känsliga betalningsdata. Allt för att ligga före bedragare och göra digitala betalningar säkrare samtidigt som de ger en förbättrad shoppingupplevelse”.

Acceptans är en av de största utmaningarna i Spanien

Rapporten noterar att 9 av 10 spanjorer kräver större acceptans av mobila betalningar i kollektivtrafiken (91 %) och offentlig förvaltning (90 %). Dessutom konstaterar rapporten att det finns utrymme för användande av denna typ av betalning inom sektorer som turism (89 %), e-handel (88 %) och småföretag (87 %).

Relaterad artikel

Varning för nytt betalningsbedrägeri.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …