Lämnade sin dotter ensam hemma – arresterades

En sexårig flicka hittades vandrande ensam på en gata i Logroño mitt i natten medan mamman hade gått för att dricka öl.

Arresterad för att ha övergett barn.
Gripandet. Foto: Nationalpolisen.

Nationalpolisen i La Rioja har gripit en 22-årig kvinna som misstänkt förövare av brottet att överge minderåriga. Tydligen hade hon lämnat sin 6-åriga dotter ensam hemma medan hon sov, för att gå ut med några vänner för en drink i torsdags i ett känt festområde i Logroño.

När flickan insåg att hon var ensam i huset, tog hon på sig några skor och en kappa över sin pyjamas och började gå mot baren där hennes mamma var. Hon var då tvungen att korsa en stor del av Logroño från sitt hus till festområdet.

Larmcentralen fick ett samtal som sa att en liten flicka vandrade ensam i stadens festkvarter. När poliserna hittade henne berättade hon att hon hade gått ut ”på jakt efter sin mamma, som brukade gå ut och lämna henne ensam i huset.” Hon sa också att hon vid andra tillfällen, när hon insåg att hon var ensam hemma. ”Brukade gå ut för att leta efter henne eller stanna och titta på tv tills hennes mamma kom hem”.

Polisen lyckades så småningom hitta mamman.

Efter flera försök hittades mamman, som berättade för poliserna att mamman verkligen hade lämnat sin dotter ensam i familjens hem där de båda bor själva ”för att gå och ta några öl”. Samt att hon inte hade för avsikt att dröja för länge och att hon inte brukade göra så.

Kvinnan är 22 år, född i Ecuador men spansk medborgare finns inte sedan tidigare i polisens register. Polisen har rapporterat händelsen till socialtjänsten och kvinnan riskerar nu att förlora vårdnaden om sin dotter. Hon kan dessutom dömas till böter eller fängelse. Detta brott regleras i artikel 229 C.P. utdrag ur lagtexten: I händelse av att de som överger en minderårig eller funktionshindrad är föräldrar eller vårdnadshavare, blir påföljden fängelse i 18 månader till 3 år. (Som tidigare ostraffad blir det då normalt sett villkorlig dom.)

Fler artiklar om brott i Spanien: BROTT.

Källor: El Confidencial, nationalpolisen och lagtexten.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …