Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras till sjukhus, sju av dem allvarligt skadade.

Terrassen som rasade i Palma.

Enligt uppgifter strax efter klockan 12:00 fredagen den 24/4 är det nu bara 11 som fortfarande vårdas på sjukhus. Alla de som fortfarande är inlagda uppges vara mellan 25 och 35 år och antas vara holländska medborgare. Ingen av de skadade uppges ha livshotande skador, de har krosskador och frakturer.

De som förlorade livet är två tyska kvinnliga turister, 20 och 30 är gamla, en 44-årig man från Senegal samt en 23-årig spansk servitris från Navarra.

Den senegalesiske mannen, Abdoulaye Diop är känd för att han 2017 hoppade i vattnet och räddade en person från att drunkna. En gärning som han senare blev dekorerad för av borgmästaren i Palma. Abdoulaye jobbade som dörrvakt vid ett diskotek i närheten och hade stannat till för en drink på väg hem från ett gym.

Raset inträffade i torsdags runt 20:30 på Medusa Beach Club som ligger vid stranden på Calle Cartago i Palma de Mallorca.

Terrassen var nyrenoverad.

Bara en dag innan första våningen kollapsade, lade Medusa Beach Clubs sociala medieteam på Instagram upp ett foto av sin nya takbar. Ett lockbete för kunder som vill prova cocktails och mat med havsutsikt. Fotografiet åtföljdes av följande fras: ”Helt annorlunda, nytt tak.” Därför invigdes terrassen bara några dagar innan tragedin drabbade kundkretsen som vid den tidpunkten åt middag i restaurangen.

Medusa takterrass.

I uttalanden till ”Diario de Mallorca” utesluter inte Arkitektkollegiet att de senaste arbetena på den nya terrassen till anläggningen har varit orsaken till kollapsen. ”För tillfället är allt en hypotes, vi väntar på den officiella rapporten från de tekniker som nu är där. Men det är troligt att det har haft ett inflytande”, säger dekanus för Coaib, Bernat Nadal.

Brandmännen påpekade i morse att övervikten på nämnda terrass – vissa medier har antytt att det vid den tiden fanns folk som dansade kunde ha fått terrassen att kollapsa och falla över personerna som åt middag i restaurangen under. Grannar i området har berättat att det har varit byggnadsarbeten i lokalerna under vintern. Palmas brandchef, Eder García har förklarat för media att hypotesen som anses vara orsaken till kollapsen är en kombination av byggnadens gamla struktur och övervikten på terrassen.

Fler artiklar om Mallorca finns här; MALLORCA.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …