Långhelg i Spanien, med klämdag

Nu blir det långhelg i Spanien, onsdagen den 6 och fredagen den 8 är helgdagar och med klämdagen blir det 5 lediga dagar för många.

Långhelg, almanacka.

Höstens stora långhelg står nu för dörren, på onsdag är det Spaniens författningsdag och på fredag är det en religiös helgdag för att fira den obefläckade avlelsen. Eftersom den sistnämnda helgdagen infaller på en fredag så blir det en extra lång långhelg då många är lediga.

Det är också en av de riktigt stora resehelgerna, detta är helgen då många i Spanien reser för att hälsa på släktingar i andra delar av landet. Många passar också på att ta en välbehövlig ledighet inför jul och nyårshelgerna. Hotellbeläggningen på Kanarieöarna ligger alltid mycket högt under ”Puente de diciembre”.

Onsdagen den 6 december.

Día de la Constitución – är en allmän helgdag i hela Spanien och firas till minne av den nu gällande spanska konstitutionen som antogs i en folkomröstning onsdagen den 6 december 1978. Vid omröstningen röstade 87,78% för att konstitutionen skulle antas och röstdeltagandet var 58,97%. Den nya konstitutionen markerade Spaniens slutliga övergång till demokrati efter Francisco Francos död den 20 november 1975.

Fredagen den 8 december.

Inmaculada Concepción – är också en allmän helgdag i hela Spanien samt i stort sett i hela den katolska världen. Den har gamla anor och firas sedan tidig medeltid, helgdagen infördes 1476 av påven Sixtus IV. Det anses av den katolska kyrkan att Jungfru Maria genom nåd och särskilt privilegium från sin första tillblivelse har varit fri från arvsynd. Dagen kallas i nuvarande katolsk kalender för ”Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet”. Den utgör i många katolska länder en förpliktad helgdag.

Många affärer har stängt.

Många affärer håller stängt under helgdagarna, men inte alla. Enligt tillgängliga uppgifter i spansk press har Mercadona stängt båda dagarna, medan Lidl har öppet. Carrefour har stängt vissa butiker medan andra har öppet, de flesta Día har öppet men med reducerade öppettider. Alcampo har generellt sett öppet men vissa av butikerna har reducerade öppettider.

Evenemangstips:

Skidparadiset Sierra Nevada har öppnat för säsongen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …